Onko tämä SM-liigahistorian kovin maalivahtikaksikko? Jukka Tammi muistaa kilpailun toisen Leijonat-ikonin kanssa: "Toivoin, että voitetaan 7-6"

28:25
Tulosruutu 17. syyskuuta: Leijonalegenda Jukka Tammen pysäyttävä tarina: jopa henki oli vaarassa – "Sydän oli kuin löysä rukkanen."

Jukka Tammi ja Jarmo Myllys muodostivat kivenkovan maalivahtikaksikon Ilveksessä 1980-luvulla. Sama parivaljakko juhli myöhemmin Suomen ensimmäistä MM-kultaa. Mitä Tammi ajattelee kaksikon välisistä suhteista, urastaan ja nykyisestä Ilveksestä?

Kun Suomi voitti ikimuistoisen ensimmäisen MM-kullan 1995, Jarmo Myllys hääri Suomen ykkösmaalivahtina.

Vielä 1980-luvun alkupuolella Tampereen Ilveksessä kaikki oli toisin.

Lahjakas Myllys tuli vuonna 1983 Savonlinnasta Tampereelle, jossa kokeneempi Jukka Tammi oli jo ehtinyt saada vakaan aseman.

– Siihen hän istui pukukopissa viereen. Vähitellen aloin aistia, että pojasta tulee todella hyvä, Tammi kertoi MTV Urheilun haastattelussa.

Vielä 1980-luvulla useimmat joukkueet luottivat yhteen pelaavaan maalivahtiin, ja kakkosvahti joutui usein odottamaan pitkään tilaisuuttaan. Tammi kehuu kuitenkin kaksikon kilpailuasetelmaa hyväksi, vaikka molemmat halusivat pelata.

– Kyllä sitä toivoi, että voitetaan vaikka 7–6, Tammi naurahti.

– Ei siinä kuitenkaan mitään sellaista ollut, että "päästä minut pelaamaan, tuo toinen on ihan paska". Joukkueen etu edellä mentiin.

– Kun myöhemmin tiet erosivat, toivoimme toisillemme hyvää.

Myllys lähtikin 1986 Rauman Lukkoon, jossa hänen uransa lähti uuteen nosteeseen. Tammi pelasi Ilveksessä aina kevääseen 1995 asti. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

"Ilveksen toiminta uskottavaa"

Tammen asemaa Ilveksen historiassa kuvaa se, että hänen paitansa roikkuu Hakametsän hallin katossa. Hän oli voittamassa seuran viimeisintä SM-kultaa vuonna 1985.

Ex-maalivahti on tuttu näky Hakametsän katsomossa. Hän on seurannut ilolla Ilveksen toiminnan jykevöitymistä viime vuosina.

– Ilves oli aiemmin huonolla tavalla otsikoissa, mutta nyt seuran toiminta nähdään uskottavana, Tammi tiivisti osuvasti.

Tammikin tervehtii ilolla Uros Live Areenan valmistumista Tampereen keskustaan.

– Hakametsän ulkoiset puitteet eivät riittäneet enää kehittämään liiketoimintaa. Kauan sitä uutta areenaa ollaan odotettu.

NHL jäi saavuttamatta

Jukka Tammi muistetaan edelleen hyvin nuoremmissakin piireissä. Esimerkiksi vuoden 2019 kultamaalivahdit Veini Vehviläinen ja Juho Olkinuora juhlivat kultaa kopissa Tammen vuonna 1995 lanseeraamaan tyyliin alasuojissa.

– Aikamoinen kunnianosoitus, Tammi hykerteli.

Tammi pelasi hienon uran, mutta jotain jäi harmittamaankin. Hän pelasi viimeiset vuodet Saksassa, mutta NHL jäi saavuttamatta, vaikka hän oli oman aikakautensa parhaita eurooppalaisia maalivahteja.

Toisaalta suomalaismaalivahtien invaasio ei ollut alkanut vielä kunnolla Tammen uran huippuvaiheessa.

– Ehkä he luulivat, etten edes halunnut NHL:ään, koska minulla oli päivätyö. Jäi vähän harmittamaan, etten saanut edes mahdollisuutta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja