Onko sokeriverosta hyötyä? Tutkimus paljastaa vaikutuksen ostoksiin pitkällä tähtäimellä

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
Tarkkana ostoksilla! Katso videolta, kuinka paljon suositut välipalavaihtoehdot sisältävät piilosokeria.

Sokeroitujen juomien lisävero voi vähentää kuluttajien sokerin saantia ja vaikutus nähdään vielä kaksi vuotta myöhemmin. Aiemmin sokeriverojen on todettu vähentävän sokerilla makeutettujen juomien kulutusta, mutta tieto varsinaisen sokerin saannin muutoksista on ollut vähäisempää.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin supermarkettien, ruokakauppojen ja muunlaisten kauppojen myyntitietoja ennen ja jälkeen sokerijuomaveron voimaantuloa Seattlessa, Yhdysvalloissa. Vertailukohtana käytettiin Portlandia, jossa sokeriveroja ei ole.

Verrattuna Portlandiin sokeriveron alaisista juomista saadun sokerin määrä putosi 23 prosenttia Seattlessa 1 ja 2 vuotta sokeriveron voimaantulon jälkeen. Sokerin saanti suureni jonkin verran juomista, makeisista ja muista herkuista, joiden verot eivät nousseet, mutta kokonaisuudessaan seattlelaisten ostosten sokeripitoisuus pieneni silti 19 prosenttia.

Virvoitusjuomista saadaan paljon sokeria

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat sokerijuomaveron pienentävän lisätyn sokerin saantia pitkäaikaisesti. Kuluttajat eivät myöskään merkittävästi lisää muiden sokerituotteiden käyttöä veroista huolimatta.

Suurin osa lisätystä sokerista saadaan virvoitusjuomista, muista juomista ja makeisista. Myös esimerkiksi jogurteissa on paljon lisättyä sokeria. Liiallinen lisätyn sokerin saanti altistaa muun muassa lihomiselle, hampaiden reikiintymiselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Pikkuisen lisää sukanvarteen? Tässä helpot rahansäästökikat 0:45
Katso video: Pikkuisen lisää sukanvarteen? Testaa helpot rahansäästökikat.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat