Onko pakko jäädä karanteeniin, jos Koronavilkku piippaa? Toimi näin, jos saat ilmoituksen tai kuulet mahdollisesta altistumisesta!

Yksikin koronasairastuminen saattaa vaikuttaa työpaikoilla isoonkin joukkoon työkavereita. Asiantuntija kertoi MTV Uutisille, miten mieltä askarruttavissa koronatilanteissa tulisi menetellä. 

Jos koronaan sairastunut on työntekijä, miten hänen tulisi menetellä?

– Soittaisin pomolle, että nyt on käynyt näin, kertoo terveyspalvelupäällikkö Saara Ansamaa Vantaan kaupungilta. 

Kun henkilö ottaa yhteyttä työpaikkaan, miten työpaikassa tulisi toimia?

– Keiden kanssa olet ollut lähikontaktissa yli 15 minuutin ajan alle 2 metrin läheisyydessä? Sitä kautta voi lähteä haarukoimaan sitä, että keiden kannattaisi nyt olla varovainen.

Tarkoittaako varovaisuus tässä asiassa etätöitä?

– Kyllä suosittelen etätöitä niissä tilanteita. Kaiken kaikkiaan, jos haluamme, että tämä tauti saadaan kuriin, kaikesta tärkein on se, että kuinka paljon me näemme eri ihmisiä.

– Harkintaa kannattaa käyttää. Käynkö maanantaina näissä juhlissa, tiistaina tässä harrastuksessa, keskiviikkona tällä työpaikalla, torstaina tässä jumpassa.

– Itse laskisin sitä, kuinka montaa eri ihmistä minä näen viikon aikana. Kyllä pyrkisin sitä rajoittamaan. 

Miten altistuneen tulisi toimia?

– Jos on virallisesti altistunut, altistunut määrätään karanteeniin. Karanteenissa pitäisi pysyä kotona. Ei tulisi käydä kaupassa, ei liikkua julkisilla liikennevälineille. Ylipäätään tulisi välttää kontakteja. 

Miten tulee toimia, jos koronavilkku vilkkuu?

– Suositukseni on, että kannattaa noudattaa omaehtoista karanteenia niin pitkälle, kun pystyy. Joku voi pitää sitä hätävarjelun liitoitteluna, mutta jos me emme hyödynnä koronavilkun apua, sittenhän se on rakennettu vähän turhaan.

– Varsinaisessa jäljitystyössähän vilkusta ei ole apua. Mutta se on se kansalaisen velvollisuus eli kun vilkku vilkuttaa, niin sitten minä en näe ketään. 

Tulisiko vilkkumisen jälkeen ottaa yhteyttä henkilöihin ja paikkoihin, joissa on ollut?

– Tilanteissa, joissa en ole ollut kovin lähellä muita ja minulla on ollut maski, en ole itse hälyttänyt lähipiiriä.

– Mutta jos tietää itse, että on ollut vaikka juhlissa, on jutellut useitten ihmisten kanssa, tai on käynyt kylässä ja ollut maskittomien ihmisten kanssa pidemmän aikaa, niin kyllä niissä tilanteissa kertoisin kavereille. 

Lue myös:

    Uusimmat