THL:n Salminen koronasta: "Meillä olisi varmaan 10 kertaa enemmän kuolemia ja sairastumisia, jos rokotuksissa ei olisi onnistuttu"

Tällaiset muistosanat Mika Salminen sanoi poistuvalle Koronavilkku-sovellukselle 5:25
Tällaiset muistosanat Mika Salminen sanoi poistuvalle Koronavilkku-sovellukselle

Koronaviruksen uusi BA.5 -variantti leviää tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. THL:n Mika Salminen on kuitenkin edelleen optimistinen lähikuukausien suhteen. 

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan viime viikolla kahdeksan prosenttia alueen tartunnoista oli todennäköisesti variantin aiheuttamia.

Muunnoksella on kyky kiertää rokotteiden antamaa suojaa tartunnalta sekä sairastuttaa jo aiemmin sairastuneita. Mika Salminen toteaa, että koronan muuntuminen ennestään oli odotettua.

– Kokemuksesta on tiedetty, että virus kehittää noin kuuden kuukauden välein jonkin uuden variantin, joka leviää. Monien virusten kanssa käy näin eli tämä oli tavallaan odotettua.

Onko korona kesytetty?

Mika Salminen muistuttaa, että Suomessa väestö on hyvin rokotettua, vaikka joukossa onkin monia, jotka eivät koronaa ole vielä sairastaneet.

– Jos kaikki menee hyvin, syksystä tulee helpompi kuin viime syksystä. Täytyy varautua siihen, että epidemia kiihtyy syksyn ja talven aikana, sillä näin nämä virukset käyttäytyvät. Käytettävissä ovat samat keinot kuin aiemmin.

Salmisen mukaan riskiryhmien lisärokottaminen tulee ajankohtaiseksi todennäköisesti syksyllä. Lisäksi koronan hoitoon on saatavilla uusia lääkkeitä, jotka helpottavat tilannetta.

Hän muistuttaa myös, että vaikka uudet variantit sairastuttavat herkästi, rokotteiden antama suoja vakavaa tautia vastaan on hyvä. Salmisen mukaan aiempaa lieväoireisempaa koronaa ei kuitenkaan voi luonnehtia vielä kesytetyksi.

– Osa ihmisistä voi sairastua vakavasti ja kuolemantapauksiakin on. Mutta vaikutukset ovat huomattavasti pienempiä juuri siitä johtuen, että meillä on rokotettu niin hyvin. 

– Meillä olisi varmaan 10 kertaa enemmän kuolemia ja sairastumisia, jos rokotuksissa ei olisi onnistuttu, Salminen arvelee.

Lue myös:

    Uusimmat