Onko oma ammattisi uhattuna? Erikoistutkija antaa vinkkinsä tulevaisuuden työmarkkinoille

Ammatit katoavat - kuka pärjää? 6:15

Tulevaisuudessa osa ammateista katoaa, mutta niitä tulee myös uusia. Kuka pärjää ja kuka ei? Aiheesta Huomenta Suomessa keskiviikkona keskusteli Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistutkija Terhi Maczulskij.

Terhi Maczulskij kertoo, että robotisaatio uhkaa erityisesti rutiininomaisia ammatteja, joissa työtehtävät ovat hyvin ennalta-arvattavia. Näin ne on helppo ohjelmoida robottien tehtäväksi. Robotisaatio on vahvoilla esimerkiksi monissa teollisuuden työtehtävissä ja toimistotöissä. Robotit syrjäyttänevät tulevaisuudessa esimerkksi kokoonpanijat ja sihteerit.

Auringonlaskun ammateissa työskentelevät voivat kokea tulevaisuuden uhkaavana: lähteekö työ jossain vaiheessa alta? Maczulskij sanoo uhkakuvan olevan todellinen, mutta sitä vastaan voidaan taistella esimerkiksi uudelleen kouluttautumisella.

Nimittäin samalla kun ammatteja katoaa, niitä syntyy myös uusia.

– Työmarkkinat ovat dynaamiset. Oliko kymmenen vuotta sitten ammatteja, kuten somevastaava? Maczulskij muistuttaa.

Peruskoulun varaan ei kannata jäädä

Nuoria Maczulskij kehottaa miettimään koulutuspolkuaan sekä omien mielenkiinnon kohteiden että eri alojen tulevaisuudennäkymien pohjalta. Esimerkiksi hoito-, palvelu- ja matemaattisilla aloilla töitä riittänee myös tulevaisuudessa, mutta myös opiskelupaikkoja näille aloille tulisi lisätä.

– Tärkeä elementti on myös se, että vähemmän ihmisiä jäisi vain peruskoulun varaan. Olisi hyvä saada heille ainakin jonkinasteinen toisen asteen tutkinto, Maczulskij sanoo.

Yksi keino tähän voisi olla oppivelvollisuusiän nostaminen 18 ikävuoteen.

Entä mitä tarkoittaa työmarkkinoiden polarisoituminen? Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat