Mainos

Automatisoituminen uhkaa jopa 375 miljoonaa työtä kymmenessä vuodessa – tarkista oma tilanteesi

The McKinsey Global Instituten mukaan jopa 375 miljoonaa työntekijää maailmanlaajuisesti voi joutua vaihtamaan ammattiaan vuoteen 2030 mennessä automaation takia. Riski menettää työpaikka koskee erityisesti fyysisiä töitä, jotka tehdään ennustettavissa työympäristöissä.

Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi erileisten koneistojen ajaminen sekä pikaruoan tekeminen. Tähtäimessä voivat olla myös datan keräämiseen ja prosessointiin liittyvät työtehtävät.

Työntekijöitä suositellaankin lisäkouluttautumaan erilaisiin tehtäviin ja erilaisille aloille. Kuitenkin myös valtionjohdon ja yritysten apua tullaan todennäköisesti tarvitsemaan tulevaisuudessa kivikkoisen siirtymän siloittamisessa.

– Malli, jossa ihmiset menevät kouluun ensimmäiseksi kahdeksikymmeneksi vuodeksi elämästään ja sitten työskentelevät seuraavat 40 tai 50 vuotta, on hajonnut. Meidän pitää ajatella oppimista ja kouluttautumista koko uramme ajan, yksi tutkijoista, Susan Lund kertoo CNN-uutissivustolle.

Tutkijoiden mukaan edessä voi olla yhtä suuri muutos kuin 1900-luvun alkupuolella, kun työntekijät siirtyivät maatiloilta tehtaisiin. Muutos vaatisi suuria taloudellisia panostuksia niin yksityisiltä kuin julkisiltakin sektoreilta.

Tutkijat kertoivat myös, miten työntekijät voivat selvitä haasteitsa huolimatta: se vaatii vain uusien taitojen omaksumista.

– Pahaenteiset ajatukset siitä, että robotit tulevat viemään työpaikkamme ovat liioiteltuja. Kyllä, työ automatisoituu, mutta työpaikkoja tulee olemaan suurimmalla osalla aloista tarpeeksi kaikille, Lund sanoo.

Ihmisläheiset työtehtävät, jotka vaativat sosiaalista vuorovaikutusta ja ammattitaitoja, ovat tutkijoiden mukaan pienimmässä vaarassa siirtyä roboteille. Esimerkiksi puutarhurit, putkimiehet, päivähoitajat ja vanhustenhoitajat ovat todennäköisimmin turvassa.

Lähde: CNN

***

25:18

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.