Ammatteja syntyy, kuihtuu ja kuolee – kaksi taitoa korostuu tulevaisuudessa

Työmaailma elää muutoksessa – ammatit koronan jälkeen 7:25
Työmaailma on muutoksessa – näitä ammatteja kaivataan jatkossakin.

Korona on kiihdyttänyt työmarkkinoiden muutosta. Jatkossa korostuvat koulutus sekä sosiaaliset ja matemaattiset taidot.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLAn tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij näkee työmarkkinoilla tapahtuneen "ammattirakenteiden kahtiajakautumisen". Mutta mitä se tarkoittaa? 

– Se tarkoittaa sitä, että tyypillisiä keskipalkkaisia ja rutiininomaisia ammatteja on kadonnut. Samaan aikaan nousee palkkatyötä matalapalkkaisiin palveluammatteihin ja korkeapalkkaisiin asiantuntijatöihin, Maczulskij kertoo. 

Luvut ovat kovia. Maczulskij kertoo, että Suomesta on viimeisen 20 vuoden aikana kadonnut noin 150 000 työpaikkaa “rutiininomaisista, keskiluokkaisista ammateista”. 

Töitä on hävinnyt esimerkiksi asentajilta, kokoonpanijoilta ja sihteereiltä. Saman työn tekee nyt yleensä joko robotti tai tietokone.

– Klassinen esimerkki ovat metsurit. Metsureita oli 100 000, nyt niitä saattaa olla nelisentuhatta. Metsässä on koneita.  

Kuten sanottua, työpaikkoja on myös syntynyt. Tässä näkyy myös kulutustottumusten muuttuminen. 

– Yli 200 000 uutta työpaikkaa on noussut matalapalkka-aloille. Ihmiset haluavat kuluttaa palveluita: kauneudenhoito, personal trainerit, ravintolapalvelut. Voidaan ehkä ulkoistaa siivousta. 

Avaimet tulevaisuuteen

Tulevaisuudessa työmarkkinoilla korostuu Maczulskijin mukaan kaksi taitoa ylitse muiden. Tämä ei hänen mukaansa ole edes mielipidekysymys, vaan aihetta on tutkittu.

– Matemaattiset ja sosiaaliset taidot, tutkimuspäällikkö toteaa.

Ylipäätään kouluttautumisen rooli on kasvamassa, Maczulskij katsoo. 

– Jokaisen kannattaa miettiä, että jos katsoo tilastoja ja epäilee oman työpaikkansa puolesta, niin siirtyy jatkokoulutukseen. Koulutus on tässä avain. Ei tarvitse välttää tiettyjä ammatteja, vaan varmistaa, että tietoja pystyy päivittämään. Näin pystyy tulevaisuudessa siirtymään toisiin työtehtäviin.

Tietyt ammatit ovat ETLAn Maczulskijin mukaan kohtalaisen varmoja valintoja. 

– Terveydenhuolto, sosiaalityö ja tietynlaiset asiantuntijatyöt. En vieläkään tiedä, miten kampaaja pystyy etänä leikkaamaan hiuksiani.

Korona kiihdytti kehitystä

Koronapandemia ei sinällään mullistanut työmarkkinoita, mutta sillä on silti ollut merkittävä vaikutus niihin. 

– Koronakriisi kiihdytti ja joudutti rakenteiden muutosta. Vähittäiskauppa on muuttanut muotoaan.  Aikaisemmin ostettiin kivijalkakaupoista, mutta se on siirtynyt enemmän verkkokauppoihin. Uskon, että tämä kehitys tulee jatkumaan, Maczulskij sanoo.

– Se voi olla, että sieltä häviää perinteisiä myynti- ja asiakaspalvelutöitä, mutta logistiikka- ja kuljetustyöt lisääntyvät, Maczulskij jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat