Tulevaisuuden kuumimmat ammatit – kulttuuriletittäjä, pystyviljelijä ja ikävaikuttaja

1:58
Yhä useammassa ammatissa kärsitään työvoimapulasta.

Ruotsin Trygghetsrådet TRR on julkaissut raportin, jossa esitellään kymmenen kuuminta tulevaisuuden ammattia. Miltä kuulostaisi esimerkiksi DNA-trainerin työ tai robotin persoonallisuuskehittäjän ammatti?

Framtidens arbetsliv är här -raportin tarkoitus oli tutkia ajankohtaisia ja todennäköisiä tulevaisuuden näkymiä, aiempia tutkimustuloksia sekä maailmanpankin tulevaisuusraporttia ja selvittää, minkä alan asiantuntijoita tulevaisuudessa tarvitaan, kertoo Expressen.

– Aikaisemmin on keskitytty siihen, kuinka paljon työpaikkoja katoaa. Mutta me näemme, että ihmisiä tullaan tarvitsemaan työmarkkinoille yhä enemmän, kertoo raportin laadinnassa mukana ollut TRR:n viestintäpäällikkö Claes Åberg.

– Tarvitaan eettisesti vastuullisia päättäjiä sekä luovia ja empaattisia ihmisiä, kun roboteille annetaan yhä enemmän työtehtäviä, sanoo Åberg.

Raporttiin päätyi kymmenen ammattia, joiden oletetaan yleistyvän lähivuosina. Raportin julkaisun yhteydessä TRR tarjosi muutaman yrityksen kautta mahdollisuutta tutustua osaan näistä ammateista jo nyt. 

Katso TRR:n video tulevaisuuden ammateista tästä.

1. Pystyviljelijä (Vertikalodlare)

Viljelytapojen kehittäminen ja viljeltävien tuotteiden innovaatiot ovat tärkeä osa ihmisten tulevaisuutta. Kaupunkiviljely esimerkiksi rakennusten katoilla ja seinillä yleistyy, ja tarvitaan uusia toimia ja keksintöjä. Pystyviljelijä kehittää viljelyä uusissa paikoissa, kuten maan alla tai keksii innovatiivisia keksintöjä tuotantoon, esimerkiksi vedensäästötoimia viljelysten kastelujärjestelmiin. 

2. Ikävaikuttaja (Oldfluencer)

Eläkeläisten määrä on kasvussa. Jos ennen vanhaan eläkkeelle jääminen tarkoitti lehterille vetäytymistä, niin tulevaisuudessa se on yhä enemmän uuden aktiivisen elämän alku. Eläkkeelle jääminen voi tarkoittaa intoa oppia uusia taitoja, matkustamista ja kaiken mahdollisen tekemistä, mihin ei työaikana ollut aikaa. Tänä päivänä on jo nähtävissä eläkeläisten into oppia ja käyttää sosiaalista mediaa.

Tulevaisuudessa ikävaikuttaja luo uusia alustoja ja palveluita ikäihmisille. Ikävaikuttaja inspiroi muita ikäisiään kohti aktiivista ja sosiaalista elämää. Hän voi myös testata ja arvioida ikäihmisille suunnattuja tuotteita ja palveluita ja jakaa kokemuksensa sosiaalisen median kautta.

3. Pilvenvartija (Molnvakt)

Yritykset ylläpitävät pilvipalveluissa suuria rekistereitä, joissa on meidän jokaisen henkilötietoja ja muuta dataa. Tulevaisuudessa datan määrä kasvaa entisestään ja sen oikeaoppiseen ja turvalliseen käsittelyyn tarvitaan pilvenvartijaa, joka osaa myös kehittää rekisterin tietoturvaa sekä tietojen hyötykäyttöä. 

4. Etiikan asiantuntija (Etikutvecklare)

Yritysten yhteiskuntavastuu tulee kasvamaan. Etiikan asiantuntija ja kehittäjä auttaa yritystä hahmottamaan omat arvot ja jo olemassa olevat eettiset ja kestävän kehityksen toimintamallit ja auttaa yritystä myös kehittämään uusia sekä viestimään arvoista ulospäin. Etiikka-asiantuntijan tehtäviin voi myös kuulua yhteistyökumppaneiden ja alihankkijoiden toiminnan eettisyyden tutkiminen ja läpinäkyvyyden lisääminen.

5. DNA-trainer (DNA-coach) 

Tulevaisuuden personal-trainer on erikoistunut terveysdatan analysointiin. Yhä useammat haluavat jo nyt mittauttaa omia terveyteen liittyviä arvoja sekä seurata kunnon kehitystä virtuaalisesti. Tarvitaan siis asiantuntijoita, jotka ymmärtävät terveysdataa ja osaavat myös hyödyntää sitä. Personal DNA-trainer auttaa tulosten analysoimisessa ja osaa kehittää kuntoa ja terveyttä yksilötasolla terveysdataan perustuen mutta edelleen myös ruokavalioon ja treeneihin vaikuttaen.

6. Ilmasto- ja ympäristöasiantuntija (Klimatrevisor)

Kestävän kehityksen tulevaisuudessa tarvitaan yrityksiltä taloudellisen osaamisen lisäksi tuntemusta yrityksen ympäristövaikutuksista. Yritysten perusliiketoiminnassa ei välttämättä vielä huomioida tai osata hahmottaa liiketoiminnan ympäristövaikutuksia. Yrityksillä tulee olemaan tarvetta ulkopuoliselle asiantuntijalle, joka hahmottaa jo olemassa olevia ympäristövaikutuksia sekä kehittää yrityksen resursseja, liiketoimintaa ja tuotteita eteenpäin ympäristöystävällisyyden ja ilmastopolitiikan huomioiden.

7. Kulttuuriletittäjä (Kulturflätare)

Tulevaisuuden työympäristö perustuu nykyistäkin enemmän verkostoitumiseen. Kulttuuriletittäjä punoo taitavasti yhteen eri kulttuurit ja ammattikielet ja osaa analysoida yrityksen vahvuudet ja heikkoudet. Tehtäviin voi kuulua työntekijöiden haastatteleminen ja datan kerääminen. Tavoitteena on hahmottaa eroavaisuudet ja yhtäläisyydet sekä yritysten välillä, että yksittäisen yrityksen sisällä. Kulttuuriletittäjä vahvistaa sekä yritysten välisiä, että yksilöiden välisiä verkostoja.

8. Robotin persoonallisuuskehittäjä (Robotpersonlighetsdesigner)

Robotit yleistyvät työpaikoilla. Robottien kehitystyöhön tarvitaan ihmisiä kehittämään robottien persoonallisuutta työyhteisöön ja tehtäviin sopivaksi. Robottien tulee tulla toimeen muiden työntekijöiden kanssa sekä edustaa yrityksen arvoja asiakaskohtaamisissa. Kehitystyössä robotin persoonallisuuskehittäjä perehtyy yrityksen arvoihin ja ymmärtää sosiaalisten taitojen päälle osaen näin kehittää robottia yrityksen arvoja edustavaksi työntekijäksi.

9. Keikkamanageri (Gig-manager)

Keikkamanageri auttaa sekä käytännön työtehtävissä, että henkisen puolen jaksamisessa. Yhä useampi ryhtyy tulevaisuudessa yrittäjäksi tai freelanceriksi, joka tarkoittaa, että yhä useampi päättää ja suunnittelee itse työmääränsä ja aikansa. Tämä tarkoittaa taas, että yhä useampi miettii rahantulon riittävyyttä ja loppuun palamisen vaaraa, johon taas keikkamanageri auttaa.

Keikkamanageri voi esimerkiksi auttaa yrittäjää saamaan pitkäkestoisia asiakkaita ja jatkumoa yritystoimintaan. Samalla hän auttaa päivätasolla esimerkiksi hyvän työtavan ja hyvän työpäivän suunnittelussa. Hän auttaa myös työ- ja vapaa-ajan yhteen sovittamisessa. Keikkamanageri voi myös mentoroida liiketoiminnan sekä viestinnän kehittämisessä.

10. Etätyöskentelijä (Distansare)

Monenlaiset asentajat ja teknikot voivat AR:n ja VR:n yleistymisen myötä tehdä myös asennustöitä etänä. Yritykset, jotka sijaitsevat vaikeasti saavutettavilla paikoillakin saavat etäapua esimerkiksi korjaus- ja asennustöihin. 

Lähteet:  TRR, Expressen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja