Aloittaako Venäjä uuden liikekannallepanon, Vladimir Putin? Näin hän vastasi

Kim Jong-un on saapunut junalla Venäjän Vladivostokiin 2:07
Kim Jong-un ja Vladimir Putin tapaavat lähipäivinä.

Vladivostokissa pidettävän talousfoorumin yhteydessä presidentti Vladimir Putinilta kysyttiin uuden liikekannallepanon mahdollisuudesta. Putin kommentoi asiaa toteamalla, että Venäjän armeija rekrytoi päivittäin 1 000–1 500 henkilöä riveihinsä. Putinin lausunnoista kertoo uutistoimisto Reuters.

Kuluneen 6–7 kuukauden aikana noin 270 000 henkilöä on vapaaehtoisesti allekirjoittanut sopimuksen Venäjän puolustusministeriön kanssa, Putin väittää. 

Luku on hieman matalampi kuin se, jonka Venäjän federaation turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev lausui aiemmin syyskuussa. Medvedevin mukaan sopimuksen on allekirjoittanut 280 000 henkilöä.

Venäjän uuden liikekannallepanon mahdollisuudella on spekuloitu pitkin kuluvaa vuotta, ja osa asiantuntijoista on katsonut sen olevan lähes väistämätön.

Viime syksynä Venäjä aloitti osittaiseksi kuvaillun liikekannallepanon sen jälkeen, kun Ukrainan vastahyökkäys Koillis-Ukrainassa saavutti nopean läpimurron. Syynä oli hyvin pitkälti Venäjän erittäin ohut puolustuslinja alueella.

Venäjän puolustusministeriön mukaan liikekannallepanon myötä armeijan riveihin kutsuttiin 300 000 henkilöä. Lokakuussa virallinen Venäjä väitti liikekannallepanon päättyneen, mutta lehtitietojen mukaan todellisuus oli toinen.

Kremlin ei uskota aloittavan uutta liikekannallepanoa ennen kuin näin on käytännössä aivan pakko tehdä, sillä se on todennäköisesti erittäin epäsuosittu kansalaisten keskuudessa. Viime syksynä liikekannallepano aiheutti joukkopaon Venäjältä.

Tältä liikekannallepano näyttää pienessä venäläiskaupungissa 2:18
Tältä liikekannallepano näytti pienessä venäläiskaupungissa syyskuussa 2022.

Putin: Vastahyökkäys on ollut tulokseton

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi myös, ettei Ukrainan yli kolme kuukautta kestänyt vastahyökkäys ole tuottanut tuloksia. Näkemys on sama, jonka Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu esitti äskettäin.

Ukraina ja länsiviranomaiset ovat olleet yhtä mieltä siitä, ettei Ukrainan vastahyökkäys ole edennyt sen enempää odotetusti kuin toivotustikaan. Ukraina on kärsinyt raskaita tappioita, Putin väitti.

Putinin mukaan hänellä on käsitys, että Ukraina on valmis rauhanneuvotteluihin, kun sen voimavarat alkavat olla lopussa.

Köyhdytettyä uraania sisältävien ammuksien ja rypäleammusten toimittaminen Ukrainalle on Putinin mukaan rikos. 

CNN vieraili Ukrainan juuri valtaamassa Urozhainessa: ”Venäläiset tekevät kaikkensa, jotta tämä paikka olisi painajainen ukrainalaisille” 3:33
Katso CNN:n raportti Donetskin alueen Urozhainesta. Kuva on kuvakaappaus raportissa näkyvästä videosta, jossa Ukraina armeija väittää näkyvän tulituksen kohteeksi joutuvia venäläisjoukkoja. CNN:n mukaan videolla todennäköisesti näkyy, miten Ukraina käyttää rypäleammuksia.

Ukraina on jo ottanut rypäammukset käyttöönsä. Myös venäläisjoukot ovat käyttäneet rypäleammuksia Ukrainassa.

Uraaniammuksia Ukraina on saamassa Yhdysvaltain lahjoittamiin Abrams-taistelupanssarivaunuihin. Jo alkuvuodesta uutisoitiin myös Britannian toimittavan Ukrainalle uraaniammuksia. 

Rypäleammuksien tai köyhdytettyä uraania sisältävien ammuksien käyttö ei ole sodassa kiellettyä. Eri järjestöt ovat kuitenkin kritisoineet molempia.

Ukrainalle luvattujen F-16-hävittäjien toimittaminen puolestaan ei Putinin mukaan muuta mitään, mutta sotaa ne pidentävät. Ukraina on saamassa F-16-koneita vuoden 2024 aikana.

Lue myös:

    Uusimmat