Onko lapsesi lusmu? Näin kasvatat hänestä sisukkaan pärjääjän

Haluatko opettaa lapsesi sisukkaammaksi? Amerikkalaiskirjailijat Robin Koval ja Linda Kaplan Thaler vinkkaavat, miten annat lapsellesi hyvät eväät menestykseen. 

Amerikkalaiskirjailijat Robin Koval ja Linda Kaplan Thaler ruotivat uudessa Grit to Great -kirjassaan työuraansa aloittavia nuoria. Heidän mukaansa nuoret kuvittelevat voivansa aloittaa huipulta, eivätkä kestä pettymyksiä, mikä on seurasta heidän kasvatuksestaan. 

– Kun me kasvoimme lapsista aikuisiksi odotus oli, että sinun on tehtävä töitä, jos haluat menestyä. Ja vaikka asia on vielä samalla tolalla, me peittelemme sitä. Tämän vuoksi voi vaikuttaa siltä, että voit menestyä ilman että teet mitään sen eteen, Koval kertoo CNN-uutiskanavan haastattelussa. 

Kirjailijat vinkkaavat viisi asiaa, joiden avulla nykyvanhemmat voivat kasvattaa lapsistaan pärjääjiä. 

1. Laita lapset petaamaan itse omat sänkynsä

Kirjassaan naiset kertovat amiraali William H. McRavenista, jonka mukaan ensimmäinen armeijassa opittava asia on sängyn kunnollinen petaaminen. Se aloittaa päivän asialla, joka pitää opetella ja jos päivä sujuu huonosti, olet tehnyt ainakin yhden asian oikein. 

– Vanhemmilla on tapana laittaa koti valmiiksi, eikä kotitöiden tekemistä vaadita jälkikasvulta. Sängyn petaaminen on kuitenkin yksinkertaista, Koval muistuttaa. 

2. Älä pakkaa lapsesi tavaroita valmiiksi

Jos lapsesi on lähdössä leirille tai yökylään, älä pakkaa hänelle valmiiksi. Ei haittaa, jos hän unohtaa jotain. Vanhemman on vaikeaa olla sekaantumatta, mutta jossain vaiheessa lapsen on opittava huolehtimaan tavaroistaan, joten parempi että hän oppii sen nuorena. 

3. Rohkaise lastasi ratkomaan itse pienet ongelmat

Niin lapset kuin vanhemmatkin usein suurentelevat ongelmiaan ja halvaantuvat, kun kohtaavat jotain, mitä eivät heti osaa hoitaa. Sen sijaan että ratkaiset ongelman lapsesi puolesta, auta häntä pilkkomaan se pienempiin osiin. 

4. Ylistä yrittämistä, älä lopputulosta

Arvosta sitä, miten paljon lapsesi tekee töitä asioiden eteen. Vaikka hän saisi huonon arvosanan kokeesta, mutta tiedät hänen tehneen paljon töitä sen eteen, huomio hänen tekemänsä työ – "Sait seiskan kokeesta, ajattele jos et olisi tehnyt niin paljon töitä olisit saanut huonomman numeron! Hienosti tehty". 

5. Sisukkuutta voi oppia

Ihmiset eivät ole kaikki luontaisesti yhtä sisukkaita, mutta se on opittavissa oleva piirre: kun he näkevät että sisukkuudesta on hyötyä ja epäonnistuminen voi johtaa onnistumiseen, he oppivat yrittämään uudestaan. Se myös auttaa heitä löytämään asioita, joiden tekemisestä he nauttivat ja helpottavat niissä onnistumista. 

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat