Onko kotisi pätsi? Nyt on oikea aika asentaa ilmalämpöpumppu

Jos koti ei viilene ikkunoiden aukomisella ja pöytätuulettimestakin loppuvat tehot, on suotavaa hankkia huusholliinsa hellekelin pelastaja: ilmalämpöpumppu.

– Paras keino viilentää kotinsa kesähelteillä on hankkia ilmalämpöpumppu. Kesällä se helpottaa tukalaa oloa ja säästäähän sillä talvellakin energiakustannuksissa. Kesällä laite on myös näppärämpi asentaa paikoilleen, kun ei tarvitse huolehtia lämmön karkaamisesta, suosittelee Omakotiliiton järjestöpäällikkö Juha Saarimäki.

Saarimäen mukaan ilmalämpöpumpulla hankittavat säästöt riippuvat täysin talon koosta ja pohjaratkaisusta, lämmitystavasta ja kulutuksesta. Keskiverron ilmalämpöpumpun sähköteho on noin 1,5–2,5 kilowattia. Sähkön kulutus vois siis vuorokaudessa olla jopa reilut 60 kilowattituntia..

Ilmalämpöpumppu poistaa tiloista lämpöä ja kosteutta. Lämpöpumpun jäähdytyskäyttöä kannattaa kuitenkin käyttää harkiten, ellei halua sähkölaskuunsa mojovia summia. Yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi.

Jotta ilmalämpöpumppu toimisi energiatehokkaasti, se tulee asentaa oikein. Asennus tulisikin jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Sisäyksikkö asennetaan paikkaan, josta puhallusilma virtaa mahdollisimman esteettömästi laajalle alalle. Laitetta ei esimerkiksi suositella kytkettäväksi keittiöön, sillä kokkauksen käryt tukkeuttavat pumpun suodattimet nopeasti vähentäen laitteen tehoa.

Ulkoyksikkö pyritään asentamaan mahdollisimman lähelle sisäyksikköä. Ulkoyksikköä ei kuitenkaan suositella asennettavaksi makuuhuoneen lähettyville, sillä sen aiheuttama matala hurina saattaa häiritä herkkäunisempia. Ilmansuunnalla ei ole ulkoyksikön sijoittamisen suhteen merkitystä, mutta suositeltavaa on, että kesäaikaan ulkoyksikkö sijaitsisi varjossa.

Kodin jäähdytyksen tarve tulee usein yllättäen. Hikikarpaloissaan kärvistelevä ei välttämättä saa ilmalämpöpumppuaan paikoilleen heti, sillä asentajien kalenterit täyttyvät kesä-heinäkuun sesongissa.

Lähteet: tts.fi, motiva.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja