Onko kasvisruokavaliosta haittaa lapselle? Tutkimus: Näin kasvukäyrät ja vitamiinitasot vertautuivat sekasyöjiin

Lasten ja nuorten liikalihavuus lisääntynyt 2:21
KATSO MYÖS: Suomalaislapsista lähes joka neljäs on ylipainoinen, uutisoitiin 2019. Mutta miksi lasten painoissa on alueellisia eroja?

Tutkimus lasten ruokavalioista vahvistaa näyttöä, jonka mukaan kasvisruokavalio sopii myös lapsille.

Kasvisruokavaliota noudattavat lapset kasvavat yhtä hyvin ja saavat yhtä paljon rautaa ja D-vitamiinia kuin sekaravintoa syövät, tuore tutkimus osoittaa.

Tulokset perustuvat 8 900 keskimäärin kaksivuotiaan kanadalaislapsen kolmivuotiseen seurantaan. Lapsista 248 oli kasvissyöjiä, 25 vegaaneja.

Lasten paino ja pituus kehittyivät samaa vauhtia riippumatta heidän ruokavaliostaan, tulokset osoittivat. Myös veren ferritiini- ja D-vitamiinitasot olivat samanlaisia.

Lehmänmaitoa käyttävien kasvissyöjien kolesterolitasot olivat keskimäärin huonompia, mutta eroja ei näkynyt lapsilla, joiden maidonkulutus jäi muutamaan desilitraan päivässä.

Kasvissyöjälapset olivat alipainoisia todennäköisemmin kuin sekaravintoa syövät, mutta käytännössä alipainoisia oli hyvin vähän. Kasvissyöjistä alipainoisia oli kuusi prosenttia ja sekaravintoa syövistä kolme prosenttia.

Kanadalaisten tulokset vahvistavat näyttöä, jonka mukaan kasvisruokavalio on terveellinen ja turvallinen vaihtoehto myös lapsille. Lapsen kasvisruokavaliossa tulisi kuitenkin huomioida riittävä energiansaanti ja monipuolisuus, mikä tosin pätee myös muihin ruokavalioihin.

Katso myös: Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria:

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat