Onko kakkahaaste vihdoin selätetty? Suosittuihin robotti-imureihin on tulossa kaivattu uusi ominaisuus

Suosittuihin robotti-imureihin on tulossa kaivattu uusi ominaisuus: ”Rakensimme yli sata erilaista fyysistä mallinnusta koirankakasta” 2:02
Näin robotti-imuri opetettiin tunnistamaan ja välttämään koirankakkoja.

Vahinkoja voi sattua myös robotti-imureille. Markkinoille on kuitenkin saapumassa malli, joka on koulutettu sisäsiistiksi.

On todennäköistä, että melkein kaikki koirat ovat joskus tehneet vahingossa tarpeensa sisälle. Koirankakassa on vain se ongelma, että ainakaan vielä ei markkinoilla ole ollut robotti-imuria, joka osaisi siivota jätökset, tai edes väistää maassa lojuvia kasoja.

Toden totta, olemme uutisoineet ennenkin epäonnisista omistajista, joiden robortti-imurit ovat jätöksen huomattuaan onnistuneet lähinnä levittelemään kakkaa ympäri lattioita siivoamisen sijaan.

iRobotin Roombaa on jo useiden vuosien ajan koulutettu sisäsiisteyteen. Nyt markkinoille on vihdoin tulossa malli, jonka kehittäjät lupaavat osaavan tunnistaa niin kodin piuhat kuin koirankakankin muusta imuroitavasta sotkusta.

– Se osaa sekä tunnistaa että välttää numero kakkosen, iRobotin toimitusjohtaja Colin Anglekertoo CNN:lle.

Aiemmat robotti-imurit ovat toki osanneet luovia tiensä kodin mahdollisten esteiden läpi ja välttää syömästä sisuksiinsa tärkeitä piuhoja, mutta koirankakan identifiointi on ollut mutkikkaampi tehtävä niin robotti-imureille, kuin myös niiden kehittäjille.

Koirankakka on robotti-imurille haastava kohde

Robotti-imurin kehittäjät tietävät, että lemmikin kakka on imureille ehkäpä kaikkein suurin haaste. Kehitystyötä on tehty jo viiden vuoden ajan, mikä jo yksinään kertoo, kuinka haastavan pulman kanssa robotin kehittäjät painiskelivat.

– Rakensimme yli sata erilaista fyysistä mallinnusta koirankakasta. Sitten manipuloimme algoritmia tunnistamaan satoja tuhansia kuvia koirankakasta, Angle kertoo.

Mallipökäleet rakennettiin muovailuvahasta. Lisäksi jokaista iRobotsin työntekijää, joilla oli koira, pyydettiin ottamaan kuvia lemmikkiensä jätöksistä useista eri kulmista. Näin robotin tekoälyä pyrittiin opettamaan tunnistamaan koirankakan eri ilmenemismuodot.

Esteen näkemisen lisäksi robotteja koitettiin oppia tunnistamaan jätökset hajun perusteella, mutta niiden äly ei vielä riittänyt siihen.

Kakka-apokalypsit historiaan

Tarpeeksi laajan ja kattavan kakkaa käsittelevän tietokannan rakentamisessa kesti aikansa.

iRobotilta toivotaan, että tulevien Roomba-imureiden mukana tuleva ominaisuus auttaa kotitalouksia välttämään tulevat ”kakka-apokalypsit”, niin kuin eräs koiranomistaja oli kuvannut oman robotti-imurinsa tekelettä. Hän oli piirtänyt robotti-imurin taidonnäytteestä mallinnuksen näyttäen kuinka laajalle koirankakkaa oli kotona levinnyt. Voit katsoa sen yllä olevan videon alusta.

Malli, jonka pitäisi osata välttää koirankakat on nimeltään J7. Roomba J7 sisältää ostajalle kakkatakuun, akronyymiltään lupaus on P.O.O.P., eli pet owner official promise.

Jos kyseisen mallin robotti ei väistäkään kiinteää koirankakkaa, on iRobot luvannut korvata imurin uudella. Myös muut robotti-imurien valmistajat ovat tahoillaan kehittämässä malleja, joiden sensorit osaisivat tunnistaa roskan ja jätökset toisistaan.

Kakan kohdatessaan robotti-imuri lähettää kuvan kohteesta omistajalle tarkempaa syyniä varten. Käyttäjiä kannustetaan jakamaan mahdollisia pökälekuvia myös iRobotille, jotta kakkaisaa tietokantaa voitaisiin laajentaa entisestään.

Lähde: CNN Business

Lue myös:

    Uusimmat