Onko ilman sisaruksia elänyt lapsi itsekäs? Tutkimus paljasti, pitääkö myytti paikkansa

Tuttua uhmaikäisen vanhemmalle: 21 syytä, joiden vuoksi lapsesi raivosi yhden päivän aikana! 1:17
Katso myös: Tuttua uhmaikäisen vanhemmalle: 21 syytä, joiden vuoksi lapsesi raivosi yhden päivän aikana!

Ajatus ainoista lapsista hemmoteltuina ja itsekeskeisinä vaikuttaisi olevan pelkkä myytti.

Ainoista lapsista tunnetaan useita negatiivisia stereotypioita: he saavat vanhempien kaiken huomion ja kasvavatkin myytin mukaan impulsiivisisiksi, haitallisen itserakkaiksi ja itsekeskeisiksi. Tämä tutkimus haastaa nyt ainoisiin lapsiin liittyviä uskomuksia.

Tutkivat epäitsekkyyttä

Shaanxi Normalin yliopistossa Kiinassa tutkittiin vapaaehtoisia, jotka tekivät epäitsekkyyttä vaativia tehtäviä. Testeissä koehenkilöt myös arvioivat muiden epäitsekkyyttä. Monilapsisissa perheissä kasvaneet antoivat ainoille lapsille itsekkään leiman, kertoo Metro.

Ei eroa altruismin suhteen

Tulosten mukaan ainoiden lasten ja sisarusten kanssa kasvaneiden toimissa ei ollut eroa altruismin suhteen. He siis toimivat yhtä epäitsekkäästi kuin muutkin.

Tutkijoiden mukaan stereotypiat olisi tärkeää nitistää, koska monissa maissa yhden lapsen perheet ovat yleistyneet, tutkijat kuvailevat.

Katso myös: Saako lasta laittaa jäähylle? Paljonko lapsen pitäisi saada selata puhelintaan? Supernanny vastasi! Juttu jatkuu videon alla.

Samantapaisia tuloksia aiemminkin

Selvityksessä oli kolme osaa; kahteen ensimmäiseen osallistui yli 300 lasta kumpaankin, viimeiseen vain noin sata. Tutkimus on siis suppea. Samanlaisia tuloksia on kuitenkin saatu aiemminkin.

Vuonna 2019 ainoiden lasten narsistisia taipumuksia tutkittiin Leipzigin yliopistossa. Tutkijoiden mukaan ainoat lapset eivät ole sen narsistisempia kuin sisarustenkaan kanssa kasvaneet.

Lue myös:

    Uusimmat