Oletko perheesi esikoinen? Onneksi olkoon: Vanhin lapsi on oikeasti fiksuin

0:24

Esikoiset onnistuvat sisaruksiaan paremmin testeissä paremmin jo taaperoina. Vanhemmat jaksavat muun muassa lukea esikoiselleen enemmän kuin muille lapsilleen.

Yllä oleva video paljastaa merkit, joista tiedät kasvaneesi sisarusparven keskellä!

Oletko perheesi esikoinen? Onneksi olkoon: sinua odottaa muita todennäköisemmin akateeminen menestys, kertoo Today.

Esikoiset onnistuvat testeissä paremmin

Journal of Human Resources -lehdessä jo vuonna 2017 julkaistun tutkimuksen mukaan esikoiset ovat viisaampia kuin sisaruksensa. Tutkimusta varten analysoitiin tuhansia amerikkalaisia, joita haastateltiin vuodesta 1979 eteenpäin.

Esikoiset onnistuvat kognitiivisissa testeissä paremmin jopa taaperoina.

– Ensikertalais-vanhemmat usein haluavat tehdä kaiken oikein ja he ovat usein hyvin tietoisia kanssakäymisestään lapsen kanssa ja panostuksestaan lapseen, kertoo tutkimusta tehnyt Jee-Yeon K. Lehmann.

Esikoiselle jaksetaan lukea, muille ei

Vaikka vanhemmat toki rakastavat ja hoivaavat kaikkia lapsiaan, esikoinen saa usein eniten älyllistä stimulointia. Esikoiselle luetaan enemmän, ja vanhemmat käyttävät enemmän aikaa opettaessaan heille perusasioita, kuten aakkosia.

Vanhemmat eivät usein kyenneet pitämään älyn stimulointia samalla tasolla, jos he saivat enemmän lapsia.

Kertoo muutoksesta asenteissa äitiyttä kohtaan

Lasten persoona tai temperamentti ei vanhempien toimista muuttunut, mutta esikoinen oli usein muita itsevarmempi akateemisten kykyjensä suhteen; lisäksi hänen ajattelukykynsä olivat muita paremmat.

– Kaikilla niillä oppimisaktiviteeteilla, joita teitte esikoisenne kanssa ollessanne jännittyneitä, hermostuneita ja yli-innokkaita vanhempia, näyttää itse asiassa olevan positiivisia, pitkäaikaisia vaikutuksia lapsen kehitykseen, Lehmann sanoo.

Toista lastaan odottavat perheet hakeutuivat neuvolaan myöhemmin ja imettivät vähemmän todennäköisesti kuin ensikertalaiset. Tutkijoiden mukaan tämä voi kertoa suuresta muutoksesta asenteissa äitiyttä ja lapsiin panostamista kohtaan.

Mikä perhe-elämässä mietityttää? Kysy – me etsimme vastauksen:


Lähde: Today.com

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.