Onko Haaviston al-Hol-kommentti ristiriidassa Supon uhka-arvion kanssa? Näin presidenttiehdokas vastaa

Onko Haaviston al-Hol -kommentti ristiriidassa Supon uhka-arvion kanssa? Näin presidenttiehdokas vastaa 1:08
VIDEO: Näin Pekka Haavisto tarkentaa kommenttejaan al-Holin naisten uhka-arvioon liittyen

Presidenttiehdokas Pekka Haavisto on kommentoinut al-Hol-kommenttiinsa liittyvää kysymystä MTV Uutisille. 

Suomi on tähän mennessä kotiuttanut al-Holista 35 suomalaista: yhdeksän naista ja 26 lasta. Haavisto sanoi MTV:n vaalitentissä viime viikolla viranomaisten johtopäätöksen olevan, että Al-holista Suomeen tulleet naiset eivät ole turvallisuusuhka.

Supo taas arvioi jo vuonna 2019, että Suomeen palanneet naiset tulevat todennäköisesti jatkamaan terroristista toimintaansa ja myös heidän lapsensa voivat olla uhka Suomen turvallisuudelle.

– Suojelupoliisin arvio ei ole muuttunut. Syyrian ja Irakin konfliktialueelta palanneet muodostavat mielestämme yhä uhkan muun muassa konfliktialueella muodostuneiden yhteyksien ja verkostojen vuoksi, Supo kirjoitti maanantaina vastauksessaan MTV Uutisille.

MTV Uutiset kysyi Haavistolta tänään tarkennusta minkä viranomaisten arvioihin hän kommentillaan viittasi:

– Viittasin siihen, että hehän (al-Holista Suomeen tulleet naiset) ovat olleet poliisin kuulusteluissa ja on selvitetty heidän mahdollisia rikoksiaan. Minun ymmärtääkseni Suomen lakien mukaan poliisit ovat selvittäneet asian, eikä sen parempaa tietoa ole, että tästä olisi tullut jotakin, Haavisto vastaa.

Haaviston mukaan myös kurdiviranomaiset selvittivät omalta osaltaan kyseisten naisten taustat ennen heidän luovutustaan.

– Tietysti Suomessa on erilaisia toimijoita, joita Supo seuraa, enkä niitä pysty tarkemmin luettelemaan tai listaamaan. On monenlaisia tapauksia ja uskon, että poliisikuulustelut ovat kuitenkin näiden naisten osalta selvittäneet juuri sen, että onko tässä heidän muuttamisessaan alun perin Syyriaan tai heidän paluussaan tapahtunut jotakin rikollista, Haavisto toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat