Onko appelsiinimehukin vaarallista lääkkeiden kanssa? Asiantuntija vastasi katsojien kysymyksiin

Kliinisen farmakologian erikoislääkäri, ylilääkäri Annikka Kalliokoski Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta vastasi Studio55.fin verkkovieraana katsojien kysymyksiin lääkkeiden haittavaikutuksista.

Kysymysten suuren määrän vuoksi Annikka Kalliokoski ei ehtinyt valitettavasti vastata kaikille. Alla vastaukset niihin kysymyksiin, joita Kalliokoski ehti käsitellä vierailunsa aikana.

Eikö todella voi sydä mitään luontaislääkkeitä sytostaattihoitojen aikana,jos sitä ennen on saanut pysymään niiden avulla yleiskunnon hyvänä?

T. eturauhassyöpäpotilas

Ei kannata käyttää. En usko, että mikään luontaistuote olisi välttämätön sytostaattihoitojen aikana.

Miksei lääkärit tai apteekki varoita Panacodin ja alkoholin yhteiskäytöstä? Aina ei tule heti luettua pakkausselostetta, vaikka pitäisi. Pahaksi onneksi ko. lääkeen ja alkoholin nauttimisen jälkeen tuli usein migreeni, johon otin Panacodia.

T:vahingosta viisastunut

Näin vähäisestä käytöstä oli sinulle tuskin haittaa.

Kolesteroli on ilman lääkkeitä parhaimmillaan 9, statiineilla laskee 6:een, mutta lihaskivut vaivaavat. Minulla on todettu geenivirhe statiineille. Nyt on kokeiltu Ezetrolia, jolla kolesteroli laskee vain n.7. Johtuuko Ezetrolista lihasheikkous ja ajoittaiset värinät, jopa tärinät, rinnan seudulla etenkin aamuyöstä. Painoindeksi 36. Mitä muita lääkkeitä voisi kokeilla? Painon pudotuksesta ei kannata kirjoittaa, teorian tunnen hyvin.

T:finman

Kuvaamasi haitat eivät ole ainakaan yleisiä Ezetrolin käyttäjille. Statiinit ovat tehokkaimpia lääkkeitä korkean kolesterolin hoidossa. Vaikka tuo geenivirhe (SLCO1B1) on todettu, voisi pieni annos statiinia sopia. Neuvottele lääkärisi kanssa.

Mitkä ovat malarian estolääkkeiden tavallisimmat sivuvaikutukset? Onko eri valmisteilla huomattavia eroja? Onko haitallista kokeilla lääkettä jo muutamaa päivää ennen matkaa, että tietää miten oma elimistö reagoi?

T:PeeJii

Eri valmisteiden haittavaikutuksissa on huomattavia eroja. Yleensä, jos oletetaan haittoja tulevan, lääkäri neuvoo lääkityksen aloitettavaksi jo hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä juuri noiden haittojen havaitsemiseksi.

Olen yli 80 v. Onko 1x100 mg päivässä Primaspanin käytöllä haittavaikutuksia ?

T:Anu

Oletan, että lääkäri on arvioinut lääkkeen tarpeellisuuden teille. Tietyissä sairauksissa lääke on hyvin hyödyllinen. Tavallisimpia haittoja voivat olla vaikutukset veren hyytymiseen ja ruuansulatuselimistöön (vatsakivut, pahoinvointi).

Minkälaisia sivuvaikutuksia voi ilmetä TRIMOPAN antibiootista, ja mistä voi johtua kielen ja kitalaen kirvely ja metallinen maku?

T:Päikki

Kannattaa lukea pakkausseloste. Tavallisimpia haittoja ovat pahoinvointi, kielitulehdus ja iho-oireet kuten ihottuma. Eli nuo kieliongelmat voivat liittyä Trimopanin käyttöön.

Olen vuoden käyttänyt Nexium 20mg muiden lääkkeiden ohella. Paketin luettelossa ei ole mainintaa, että pitääkö olla syömättä ennen tai jälkeen tabletin oton?

T: nainen 65 v

Ei tarvitse. Tabletit niellään kokonaisina nesteen kera.

Joskus tuntuu, että Thyroxin jää suun kuivuudesta johtuen nieluun tai ruokatorven yläosaan. Olen kuvitellut, että kyllä se sieltäkin imeytyy? Vai imeytyykö vasta vatsasta?

T:tärkeää

Kannattaa juoda ainakin lasillinen vettä tabletin ottamisen jälkeen.

Hei! Kun otan kolesterolilääkkeen illalla, niin voinko seuraavana päivänä nauttia greippipitoista juomaa? Esimerkiksi lonkeroa?

T:Titari

Greippimehu tuhoaa suolen tiettyjä kolesterolilääkkeitä hajottavan entsyymin vuorokausiksi. Yhteisvaikutus ei siis koske kaikkia kolesterolilääkkeitä. Lonkerolla ei ole tietääkseni yhteisvaikutustutkimuksia tehty.

Voiko itkuisuus olla Lyrican hittavaikutus?

T:merja

Mikä tahansa haitta voi liittyä mihin tahansa lääkkeeseen. Lyricaan voi liittyä psyykeen kohdistuvia haittoja.

Olen iltatissuttelija, n.10 olutta per ilta. Vaikuttaako kipulääkkeiden (Burana 800) toimintaan ja maksaan?

T:Mikkoa

Voi vaikuttaa. Mahahaittojen (esim. verenvuotojen) riski lisääntyy ja tuollainen olutmäärä jo sinänsä vaikuttaa maksaan haitallisesti.

Voiko jo parasetamolista vaurioitunut maksavaurio palautua ennalleen?

T:mikko

Riippuu vaurion laajuudesta.

Greippimehun kanssa pitää olla varovainen. Koskeeko tämä myös appelsiinia, klementiiniä jne?

T:greippimehu vai klementiinimehu?

Koskee pelkästään greippimehua, sillä on tehty eniten tutkimuksia lääkeyhteisvaikutuksista.

Pureskelen aina Thyrokxinin, joku sanoi, että niin voi tehdä. Kai se on ok?

T:TK

Ohjeen mukaan tabletin voi ottaa kokonaisena tai tarvittaessa liuottaa pieneen vesimäärään juuri ennen lääkkeen antoa. Kannattaa ainakin juoda vettä pureskelun jälkeen ettei lääkettä jää suuhun.

Onko mahdollista, että Burana 600 voi aiheuttaa emätinhiivan, kun otin vähän useamman päivässä ennen kun pääsin hammaslääkäriin?

T:iba

Ibuprofeenin ei pitäisi aiheuttaa hiivaa.

Saan kerran vuodessa Aclasta tiputuksen osteoporoosin hoitoon.Tällä viikolla tiputetaan viides kerta. Heti tiputuksen jälkeen minulla on joitakin oireita. Mitä sivuvaikutuksia on odotettavissa, ja onko muita kun särkyä ja vilunväristyksiä? Olen vähän huolissani pitkäaikaisista vaikutuksista.

T:nainen 63v

Aika lieviltä haitat kuulostavat, vaikka voivatkin tuntua ikäviltä. Tiputushoito on tehokas osteoporoosiin. Lääkärinne osaa määritellä teille yksilöllisesti oikean hoidon keston.

35-vuotias tyttäreni joutuu joka kuukausi syömään ibufefonia koviin kuukautiskipuihin. Eikö ole mitään muuta (turvallista) kipua poistavaa lääkettä? Pelkään, että hänen vatsansa syöpyy niistä pillereistä, joita hän kuulemma ottaa useita päivässä, 3–4/pv.

T:mummo

Ibuprofeeni on tulehduskipulääkkeistä hyvä vaihtoehto. Satunnainen käyttö ei syövytä vatsaa.

Voiko pelkkä vyötärölihavuus aiheuttaa maksa-arvojen Alat ja Asat nousua kaksinkertaiseksi?

T:omena

Voi.

Onko mahdollista, että eri valmistajan kolestrolilääkkeillä on erilainen vaikutus? Esimerkiksi että saan toisesta lihaskipuja, ja toinen ei tee mitään?

T:mari

Jos vaikuttava aine ja sen määrä on sama, pitäisin aika epätodennäköisenä, että haitat vaihtelisivat valmistajasta toiseen.

Miten maito vaikuttaa kilpirauhasenvajaatoiminta lääkkeen (Thyroxin) tehoon? Entä muuta lääkkeen käytöstä?

T:maisa

Thyroxin otetaan tyhjään vatsaan ennen aamiaista. Maito voi vaikuttaa esim. joidenkin antibioottien ja osteoporoosilääkkeiden tehoon. Kannattaa lukea pakkausselosteen ohjeet!

Käytän nivelreumaan Trexania 7,5 mg/vko. Kuinka paljon uskaltaa käyttää a-vitamiinia? Maksa-arvoni - alat on 40, välillä 80.

T:Marja

Keskustele lääkärisi kanssa A-vitamiinilisän tarpeellisuudesta.

Kerääntyykö Panacod maksaan? Onko poretablettina saatava vatsaystävällisempää? Kiitos.

T:Lumikki

Panacodissa on parasetamolia, joka erityisesti suurina annoksina voi aiheuttaa maksahaittoja, mutta se ei keräänny maksaan. Panacod on vatsan näkökulmasta parhaiten siedettyjä kipulääkkeitä, mutta voi aiheuttaa ummetusta.

Syön Diformin 3 kertaa 500mg päivässä. Vatsa löysällä joka päivä. Onko lääke syynä?

T:Diabetes

Vatsan löysyys voi liittyä metformiiniin. Lääke on kuitenkin niin tärkeä, että sitä pitäisi yrittää käyttää. Kerro lääkärillesi oireesta.

Voinko urheilla, kun otan viikon kuurin Voltaren Rapid 50 mg 1 x 2 kertaa vrk? Suussa tuntuu pientä kirvelyä kuurin aikana. Lääke on nivelvaivoihin. Olen nainen ja 67 vuotta.

T:mandi

Riippuu siitä, kuinka hankalat niveloireet ovat. Lääke sinänsä ei estä ainakaan kevyttä urheilua. Muista juoda riittävästi hikoilun yhteydessä!

Pitäisikö kaikkien, joilla on runsaasti lääkkeitä käytössä, käyttää myös jotain mahansuojalääkettä esim. Somacia tms.? Altistaako mahansuojalääkkeen käyttö Clostridium-ripulille?

T:mietiskelijä

Lääkärin täytyy tehdä arvio mahansuojalääkkeen käytöstä. Clostridium-ripuli liittyy antibioottien käyttöön.

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja