Mainos

”On vain sattumaa, etteivät suomalaiset olleet Afganistanin hyökkäyksen kohteena”

Suomalaiskomentajan mukaan oli vain sattuma, etteivät suomalaisturvaajat olleet eilisen hyökkäyksen kohteena Afganistanissa.

Ruotsalaiset Isaf-sotilaat joutuivat hyökkäyksen kohteeksi perjantain vastaisena yönä Afganistanissa ollessaan saattotehtävässä. Suomalaisjoukkojen komentajan, everstiluutnantti Ahti Kurvisen mukaan taistelu olisi saattanut osua yhtä hyvin suomalaisten kohdalle.

- Tällä kertaa vuorossa oli ruotsalainen osasto joka lähti saattotehtävään, mutta yhtä hyvin se olisi voinut olla suomalainen eli kansallisuudella ei ole merkitystä, Kurvinen arvioi.

Etelässä amerikkalaiset ja britit ovat suoranaisessa taistelutoiminnassa, mutta levottomuudet lisääntyvät myös maan pohjoisosassa. Kurvinen muistuttaakin, että suomalaisturvaajat eivät ole enää syrjässä.

Kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun suomalaiset rauhanturvaajat joutuivat tulitaisteluun Afganistanissa.

Tilanne alkoi viime yönä, kun ruotsalaisjoukot lähtivät saattotehtäviin. Ehdittyään noin 35 kilometrin päähän tukikohdasta joukot joutuivat kiivaan tulituksen kohteeksi.

- Kapinallisryhmä avasi partiota kohtaan tulen, jonka seurauksena ruotsalaisosaston toinen ajoneuvo vaurioitui ja ryhmä joutui taisteluun sille paikalle. Ryhmä taisteli jonkin aikaa yksin mutta tilanne oli sen verran vakava että lähetimme sinne täältä tukijoukkoja, Kurvinen kertoo.

Taistelu kesti muutamia tunteja. Paikalla oli arviolta kymmenen hyökkääjää, joista kolme sai surmansa. Taisteluun osaa ottaneet suomalaiset ja ruotsalaiset selvisivät naarmuitta.

Kurvisen mukaan suomalaiset eivät osallistuneet laukaustenvaihtoon, mutta auttoivat tilanteen ratkaisemisessa.

- Tällaisessa tilanteessa osa joukoista osallistuu taistelutehtäviin ja suoranaisiin tukitehtäviin, osalla on suojaustehtävä hieman kauempana ja osa keskittyy muiden lisäjoukkojen ja paikallisturvallisuusviranomaisten alueelle ohjaamiseen ja heidän kanssaan tilanteen koordinointiin.

(MTV3)

Lue lisää:

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu ja eversti Jari Kallion haastattelu (Kymmenen uutiset 24.7.2009)

EVERSTILUUTNANTTI AHTI KURVINEN KERTOO TAISTELUSTA TOIMITTAJA KALLE-VILLE LAHTISEN PUHELINHAASTATTELUSSA

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja