Mainos

Omistus hiertää öljyntorjuntakeskuksen perustamisessa

Porvooseen perustettavan öljyntorjuntakeskukseen ei haluta mukaan yksityisiä yrityksiä. Hanke on jäänyt junnaamaan rahoituksen puutteen takia.

Suomenlahden öljyntorjunnan lisääntyvä haaste voi muodostua ongelmalliseksi, jos hanke öljyntorjunnan osaamiskeskuksen rakentamisesta Porvooseen ei etene.

Toinen puoli osakeyhtiömuotoisen keskuksen rahoituksesta puuttuu. Valtio on varannut tarkoitukseen miljoona euroa, toinen miljoona pitäisi saada rannikkoalueen kunnilta ja pelastuslaitoksilta.

Osa kunnista on ollut sitä mieltä, että ei ainakaan tässä vaiheessa. Yksityisiä yrityksiä ei haluta mukaan keskukseen, vaikka ainakin porvoolainen Lamor on kiinnostunut hankkeesta.

- Heitä tarvitaan keskuksessa, mutta kysymys on siitä, kuka sen omistaa. Tavallisen kansalaisen kannalta sillä ei ole merkitystä, mutta kunnallisten hankintojen kannalta sillä on, sanoo Ympäristöministeriön ympäristöneuvos Olli Pahkala.

Lamorin mukaan yhtiön mukaan ottamisella varmistettaisiin öljyntorjuntakeskuksen kannattavuus ja toimivuus.

- Vähän nihkeätä on ollut meidän mukaantulomme, mikä hieman hämmästyttää. Jos voisimme hyödyntää rakennettavaa laitevarastoa, lainata sieltä laitteita ja toimittaa ne edelleen asiakkaille, niin olemme laskeneet, että liikevaihtomme nousisi. Maksaisimme laitteista keskukselle komissiota, sanoo Lamor Corporationin hallituksen puheenjohtaja Bent Larsen.

Tankkeri Suomenlahdella

Isoja onnettomuuksia ei ole vielä sattunut. Kauhuskenaariossa 10 000 tonnia öljyä lilluu Suomenlahdella.

- Öljyntorjuntavalmius on kohtalainen, mutta se ei riittäisi torjumaan tuon kokoluokan onnettomuutta yhdessä Ruotsin, Viron ja Venäjänkään kanssa, Pahkala sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.