Omikronvariantista on saatu uusia tietoja: Tällaisen taudin se aiheuttaa ja näin rokotteet siihen tehoavat

Tämä kaikki tiedetään nyt koronaviruksen omikron-muunnoksesta 6:13
Tämä kaikki omikronista nyt tiedetään.

Omikronvariantin arvellaan olevan jopa kolme kertaa deltavarianttia tartuttavampi. Viimeisimpien tutkimusten perusteella kolmas rokote antaa suojaa varianttia vastaan.

THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra kertoo STM:n ja THL:n viikkokatsauksessa, että omikronvariantista on saatu jo selville joitain asioita. Keskeisimmät kysymykset liittyvät viruksen tartuttavuuteen, taudinkuvaan ja rokotteen tehoon.

– Tällä hetkellä meillä alkaa olla varsin selkeää näkemystä siitä, että omikron on helpommin leviävä kuin delta.

Deltan tehollinen R-luku on noin 1 pintaan, kun omikronille se on arviolta 3-4. Omikron on siis kolme kertaa deltaa tartuttavampi.

Onko omikron vaarallisempi?

Etelä-Afrikasta saaduissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, ettei omikron aiheuttaisi merkittävästi vakavampaa tautia. Savolainen-Kopra pidättäytyisi kuitenkin vetämästä suoria johtopäätöksiä tästä Euroopan tilanteeseen, sillä tutkimuksessa mukana olleet potilaat ovat olleet nuorempia.

– Sairaalahoidossa olevat koronapotilaat eivät tässä omikronkaudella ole tarvinneet yhtä usein lisähappea kuin aiempiin variantteihin tartuntoihin sairastuneet. 

Lisäksi on havaittu, että omikron on todettu potilailla, jotka ovat tulleet sairaalaan jostain muusta syystä kuin koronatartunnan vuoksi.  

– Vaikuttaa tämän aineiston perusteella siltä, ettei kuolleisuus lisääntynyt samaan tahtiin lisääntyneiden tartuntamäärien mukana. Näiden perusteella paikalliset viranomaiset arvioivat yleiskuvan olevan erilainen kuin aiemmilla varianteilla aiemmissa tartunta-aalloissa. 

Tehoaako rokote omikronia vastaan?

Kahdesti rokotetuilla suoja tautia vastaan on alentunut, mutta kolmesti rokotetuilla on jo parempi suoja. Rokotteiden tehosta on nyt jo saatavilla useampia tutkimustuloksia. 

Etelä-Afrikassa tarkasteltiin kahtatoista henkilöä, joista kuudella ei ollut sairastetun taudin antamaa suojaa. Tutkimuksessa todettiin, että immuunivaste omikronia vastaan oli huonompi, mutta taudin jo kerran sairastaneet olivat siltä paremmassa suojassa.

Tuore ruotsalaistutkimus, joka toteutettiin yhteistyössä Etelä-Afrikan viranomaisten kanssa, antoi viitteitä rokotteen tehosta omikronia vastaan. Tutkimuksessa tarkasteltiin kahdesti Biontech-Pfizerin rokotteella rokotettuja. 

– Kahden rokoteannoksen jälkeen vasta-ainetaso omikronia vastaan jäi alle mittaustason. Kuukausi kolmannen annoksen saamisen jälkeen vasta-aineet palasivat ja olivat arvioidusti suojaavia omikronia vastaan myös.

Myös tuoreessa englantilaistutkimuksessa tehtiin samansuuntainen johtopäätös. Siinä tarkasteltiin sekä Biontech-Pfizerin rokotetta että yhdistelmää Astra Zenecan kanssa.  

Paljonko omikronia on Suomessa?

Monessa EU-maassa omikron leviää jo väestön sisällä eivätkä tapaukset enää kytkeydy matkailuun, kuten varhaisessa vaiheessa.

Suomessa omikrontapauksia on vahvistettu 34 sekvensoinnilla. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueilla käytössä olevilla laitteilla virusvariantista voidaan saada viitteitä testillä, joka antaa samalla tuloksen s-geenideleetiosta.

HUS-alueella näiden näytteiden osuus on koronapositiivisten tulosten joukossa 26,5 prosenttia. Viikosta 48 alkaen tulosten osuus on HUS-alueella kasvanut.

– Tämän perusteella arvioimme, että omikrontapaukset ovat meillä kasvussa.

– Myös muilla varianttityypeillä voi olla tämä sama deleetio perimässä, joka aiheuttaa löydöksen. Myös deltalla on tätä havaittu Suomenkin osalta. Spesifistä testistä ei ole kyse, mutta se antaa suuntaa antavaa tietoa siitä, kuinka omikronepäilyt lisääntyvät. 

Muualla Suomessa ei ole käytössä vastaavaa testimenetelmää, mutta THL sekvensoi satunnaisotoksella näytteitä muualta Suomesta myös edellä kuvaillulla testimenetelmällä. Nousuhavaintoa ei ole tehty muun Suomen osalta toistaiseksi.

– Sopii hyvin siihen, mitä tiedämme aiempien varianttien tulosta ja tilan ottamisesta Suomessa. Etelä-Suomesta alkaen osuuden kasvu on näkyvissä. 

Lue myös:

    Uusimmat