Omikron-tapaus pikkujouluissa Norjassa – nyt 60 osallistujalla todettu korona, kaikki rokotettuja

Mitä omikronmuunnos kertoo koronaviruksen tilasta, evoluutiobiologi Tuomas Aivelo? 8:54
Mitä omikronmuunnos kertoo koronaviruksen tilasta, evoluutiobiologi Tuomas Aivelo?

Yli sadan hengen pikkujouluista tuli koronalinko Norjassa. Tapaus on norjalaisasiantuntijan mielestä hälyttävä esimerkki omikronin leviämisestä, kirjoittaa Aftonbladet.

Viime perjantainen pikkujoulu Oslossa on muodostumassa varoittavaksi esimerkiksi omikronmuunnoksen leviämiskyvystä Norjassa. Osa osallistujista yli sadan hengen pikkujouluissa oli vastikään matkaillut Etelä-Afrikassa. Yhden henkilön epäillään kuitenkin olevan pikkujouluryppään "potilas nolla".

Aiemmin uutisoitiin, että kaikkien osallistujien tuli antaa negatiivinen tulos koronatestissä.

Nyt noin 60:lla pikkujoulujen osallistujalla on korona. Tartunnoista seitsemäntoista epäillään olevan omikronmuunnoksen aiheuttamia. Ainakin 13 omikrontartuntaa on jo vahvistettu ryppäästä. Kaikki pikkujouluissa koronatartunnan saaneet olivat rokotettuja.

Norjan tartuntatautien torjunnan päällikkö Frode Forlandin mukaan tilanne on hyvin huolestuttava.

– On hyvin todennäköistä, että heillä on omikron. Tämä vaikuttaa olevan ensimmäinen todiste Norjassa siitä, että kyseessä on hyvin tarttuva variantti. Tämän vuoksi Osloon kohdistetaan lisää rajoituksia.

Tällä hetkellä yksi avainkysymyksistä on se, millaisen suojan rokote antaa omikronmuunnosta vastaan ja vastausten saaminen vienee useamman viikon. Forlandin mukaan on kuitenkin viitteitä siitä, että koronan jo sairastaneet ja rokotetut ovat sairastuneet omikroniin.

– Näyttää siltä, että rokote antaa vähemmän suojaa viruksen leviämistä vastaan, mutta toivon mukaan rokote silti suojaa vakavalta taudilta.

Artikkelia päivitetty 3.12.2021 kello 19.59 päivittämällä omikrontartuntojen lukumäärä.

Lue myös:

    Uusimmat