HUSin Asko Järvinen MTV:lle: Omikron voi olla valtavirus jo tammikuun alkupuolella

Tepsiikö rokote nopeasti leviävään koronan omikron-muotoon? 10:04
Tepsiikö rokote nopeasti leviävään koronan omikron-muotoon? Katso HUSin Asko Järvisen arvio!

HUSin Asko Järvisen mukaan omikronmuunnoksesta voi tulla valtavirus Euroopassa, siis myös Suomessa, jo ensi vuoden alussa. 

Tänään Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotti, että Suomessa on varmistettu 11 uutta omikronmuunnoksen aiheuttamaa tartuntaa.

Kaikkiaan varmistettuja omikrontapauksia on tähän mennessä kirjattu 20 kappaletta. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan viestit ulkomailta antavat viitteitä siitä, että muunnos leviää nopeasti, myös maiden sisällä. 

– On ilmeistä ja myös mahdollista, että meilläkin on jo tällaista maan sisäistä leviämistä, eli kaikki tartunnat välttämättä rajanäytteissä tai ulkomailta tulleilta ihmisiltä. 

Järvinen uskookin, että omikron tulee olemaan laajalti valtavariantti heti vuodenvaihteen jälkeen, mikäli ennusmerkit pitävät paikkansa. 

– On laskettu, että jos tahti, jossa nyt ollaan, se [omikronista tulee valtavirus] voisi tapahtua useissa Euroopan maissa jo tammikuun alkupuolella, Järvinen pohtii suorassa Viiden jälkeen -lähetyksessä. 

Laskukaava on Järvisen mukaan peräisin Etelä-Afrikasta, missä omikron tiettävästi alkoi levitä ensimmäisenä. Sittemmin om9ikronmuunnosta on havaittu ainakin yli 50 maassa. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Vakavasta tautimuodosta ei hälyttäviä merkkejä 

Tämänhetkisten tietojen mukaan omikronmuunnos saattaa tarttua aiempia koronavariantteja helpommin. 

Tutkimustietoa kaivataan kuitenkin kuumeisesti lisää – myös siitä, millaisen taudinkuvan omikrontartunta aiheuttaa. 

– Tapauksia on niin vähän, että me emme tiedä, mitä se aiheuttaa tai nähtäisi, miten paljon tulee vaikeita tautimuotoja esimerkiksi vanhuksille ja niille, jotka kuuluvat vaikean taudin riskiryhmään.

Vaikka tietoa on tarjolla tällä hetkellä varsin vähän, alustavat tiedot antavat ymmärtää, että omikronmuunnos aiheuttaa muita variantteja lievemmän taudin. 

– Mistään ei tule hälyttäviä tietoja siitä, että se aiheuttaisi vaikeampaa tautia, Järvinen painottaa. 

Mitä ajatuksia koronarokotteiden mahdollinen jatkuvuus aiheuttaa Asko Järvisessä? Suojaako rokote omikronia vastaan? Katso jutun alussa oleva video! 

Lue myös:

    Uusimmat