Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet omikronmuunnoksesta: Nykyiset rokotteet tehonneet myös aiempiin variantteihin

Asiantuntijoilta odotetaan uusia rokotuslinjauksia Suomeen – rokotetaanko lapset, entä kolmannet rokotukset? 16:10
Katso myös: Asiantuntijoilta odotetaan uusia rokotuslinjauksia Suomeen – rokotetaanko lapset, entä kolmannet rokotukset?

Rokoteasiantuntija Mika Rämet muistuttaa, että nykyiset koronarokotteet ovat toimineet myös aiempien virusvarianttien kohdalla.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Rämet korostaakin, että ensimmäinen ja toinen koronarokote ovat tärkeimpiä. Kolmannen annoksen rooli voi nousta uuden virusvariantin myötä.

– Itse ajattelen, että tämän hetken parasta valmistautumista omikronvarianttiin ja tulevaan jouluun on se, että kaikki ottavat ensimmäisen rokoteannoksen, joka on rokoteannoksista tärkein. Tehosteannos tuli viimeistään deltavariantin myötä todella tärkeäksi, Rämet sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Tämä on spekulaatiota, mutta voi olla, että kolmas annos tulee erityisesti tarpeeseen omikronmuunnoksen vuoksi.

Tarvittaessa rokotteita voi muuttaa

On myös mahdollista, että koronarokotteita tulee muuttaa uuden virusvariantin myötä. Esimerkiksi Pfizer kehitti aikoinaan uuden rokotteen reilussa kolmessa kuukaudessa myös deltavarianttia vastaan, kun rokotteen toimivuudesta variantin kohdalla ei ollut varmuutta. Vanha rokote kuitenkin toimi myös deltan kohdalla.

Rämet sanoo, että erityisesti mRNA-rokotteita on suoraviivaista päivittää, jos tarve vaatii. BioNTech-Pfizer-rokote on yksi mRNA-rokotteista.

– Voi olla, että näin tarvitsee tehdä omikronin kanssa, mutta sitä ei vielä tiedetä. Voi olla, että edelleen pärjätään erittäin hyvin näillä nykyisillä rokotteilla, niin kuin on pärjätty alfa-, beeta-, gamma- ja deltavariantin kanssa.

Erityisesti Suomessa rokotekattavuuden nostaminen edelleen on tärkeää, sillä Suomessa virukselle altistumisen kautta saatu suoja on matalampi kuin monissa muissa maissa.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa useammat ovat sairastuneet koronavirukseen ja saaneet sitä kautta luontaisen suojan sitä vastaan.

Tulevaisuudessa piikki joka vuosi?

Influessapiikkejä jaetaan ihmisille vuosittain. Rämet uskoo, että aivan samankaltaista vuosittaista piikitystä tuskin tullaan koronan osalta näkemään, kuin influenssan kanssa.

Taustalla tässä on koronaviruksen ja influenssan uusiutumisen ero. Rämetin mukaan influenssavirus uusiutuu nopeammin.

– Mutta sitä on hankala tietää varmasti. Minulla on koko ajan ollut näkemys, ettei korona ole (uusiutumiseltaan) ollut samanlainen kuin influenssa, Rämet sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat