Omenasadosta ennustetaan hyvää – nyt sadonkorjuussa jännitetään, riittääkö poutasää

Satokausi käyntiin, poutasäätä kaivataan 1:40

Elokuu on tuonut mukanaan sadonkorjuun. Monin paikoin ja monissa lajikkeissa sadosta odotetaan viime vuotta parempaa.

Suomalaisten tuorevihannesten valikoima on juuri nyt laajimmillaan. Parhaillaan korjataan kerä-, kukka-, parsa- ja kyssäkaalin, eri salaattien, kiinankaalin, nippusipulin, porkkanan, tarhaherneen, avomaan kurkun ja kesäkurpitsan satoa, tiedottaa ProAgria.

Vuoroin sateinen, vuoroin lämmin kesä näkyy nyt mukavasti. Kasvustojen kehitys on esimerkiksi eteläisimmässä Suomessa runsaan viikon edellä tavanomaisesta ja muuallakin maassa puolesta viikosta viikkoon edellä.

Esimerkiksi omenan sadosta ennustetaan hyvää, jopa erinomaista. Monin paikoin kesäomenan sadonkorjuu on päästy aloittamaan etuajassa. Tästä iloitaan muun muassa lohjalaisella Alitalon omenatilalla.

– Tässä vaiheessa omenasato näyttää normaalilta, jopa hyvältä! Kesä on ollut erittäin suotuisa omenalle. On ollut lämpöä ja välillä tullut vettä ja siitä omena tykkää hirveästi, kertoo omenatilallinen Marko Maula.

– Kyllä tämä kesä on ollut kaksi kertaa parempi kuin viime kesä!

Tällä hetkellä Maulan tilalla poiminnassa on valkea kuulas. Maula myös kuljettaa itse omenat kauppoihin.

– Valkean kuulaan kanssa työskennellään nyt kovasti: poimitaan, lajitellaan, toimitetaan kauppaan ja niin poispäin.

Sadonkorjuussa kuiva sää auttaa

Esimerkiksi siemennurmen, kuminan ja rukiin kohdalla puinti on jo paikoin alkanut.

Sadonkorjuussa monilla maatiloilla toivotaan poutaista, kuivaa säätä, kertoo kehityspäällikkö Terhi Taulavuori ProAgria Keskusten Liitosta. Jos sää pysyy kuivana, käynnistyvät kevätviljojen puinnit laajemmin Etelä-Suomessa jo tällä viikolla.

– Sateet vaikuttavat viljan laatuun. Toivotaan, että seuraavat viikot olisi poutaista.

Aurinkoa toivoo myös omenatilallinen Marko Maula.

– Vielä tietysti toivottaisiin, että saataisiin loppukesästä nauttia lämmöstä, niin omenat saisivat sitten vähän sitä väriä ja makeutta, mitä aurinko niihin tuo.

Lue myös:

    Uusimmat