Omena haastaa jopa mustikan – vaaleatkin hedelmät ovat superruokaa

Omena on varsinainen terveyspommi, joka on suotta jäänyt mustikan varjoon. Omena päihittää supermarjat muun muassa siinä, että oikein varastoituna se säilyy talven yli myös sellaisenaan, eikä ravintoaineita valu hukkaan.

”Mitä tummempi kasvis, sitä terveellisempi”, on moni kuullut sanottavan. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin. Myös vaaleissa hedelmissä, kuten omenoissa, on valtavasti terveellisiä ainesosia, jotka suojaavat muun muassa sydän- ja verisuonitaudeilta sekä ehkäisevät syöpää.

– Omenassa on paljon terveellisiä flavonoideja, ja omenan kuidun on todettu alentavan haitallista LDL-kolesterolia, kertoo kotitalousneuvoja Jenni Kunnaala Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan omena ehkäisee myös aikuistyypin diabetesta – mutta vain, jos omenan syö sellaisenaan kuorineen päivineen.

– Suuri osa omenan ravintoaineista sijaitsee kuorikerroksessa. Koko satoa ei siis kannata säilöä mehuksi tai soseeksi, vaan omenaa voi varastoida myös ihan sellaisenaan, Kunnaala vinkkaa.

Omena viihtyy hyvin viileässä ja pimeässä, kuten kellarissa. Omenaa varastoitaessa kannattaa pitää huoli, että säilöö vain terveitä ja vahingoittumattomia hedelmiä, jotta pilaantuneet eivät pääse tartuttamaan muita.

– Astioiden päälle kannattaa myös laittaa kannet, jottei omenan etyleeni aiheuta muiden kasvisten pilaantumista.

Omenassa aavistus anista – jopa voita ja kermaa

Eri omenalajikkeiden ravintoaineissa ei ole eroa, mutta maku saattaa vaihdella paljonkin. Jokainen osaa erottaa makean ja happaman, mutta tarkemmin maisteltuna syksyn hedelmästä on löydettävissä tusinan verran muitakin makuja.

– Omenoista voi löytää paljon eri aromeja, aivan kuin viineistäkin. Joistain omenista voi maistaa esimerkiksi muskottia, anista tai mantelin ja hunajan makua, Kunnaala kertoo.

Tarkan makuhermon maistelija voi löytää omenasta jopa voin, kerman tai juuston aromia.

– Omena sopii erinomaisen hyvin yhteen salaateissa esimerkiksi pähkinöiden, sellerin ja punajuuren kanssa. Sitä kannattaa kokeilla myös kastikkeissa possun, kanan ja riistan kaverina.

Omenan aromit pääsevät oikeuksiinsa erityisen hyvin myös pitkään haudutetuissa pataruoissa. Mausteeksi sopivat vaikka anis, kaneli, korianterinsiemenet, neilikka tai muskotti.

Omena on superhedelmä

• Omenassa on runsaasti muun muassa C-, B- ja E-vitamiineja.

• Omena sisältää runsaasti flavonoideja, joiden on havaittu ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja sekä jopa syöpää.

• Omenan on tutkimuksissa huomattu ehkäisevän aikuistyypin diabetesta ja alentavan LDL-kolesterolia.

• Omena on erinomainen hedelmä laihduttajille, sillä sen kuitu pitää kylläisyyden tunteen pitkään.

• Suuri osa omenan ravintoaineista sijaitsee kuorikerroksessa.


(MTV3)

Lähde: Deski

LUE MYÖS:

Oletko jo kokeillut näitä reseptejä?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja