Olympiavoittaja tylyttää lajilegendaa – "En haluaisi sitä ansioluettelooni"

Ampumahiihdon olympiavoittaja Sebastian Samuelsson antaa kovaa kritiikkiä lajilegendalle Ole Einar Björndalenille, joka luotsaa tätä nykyä Kiinan ampumahiihtomaajoukkuetta.

Kahdeksankertainen olympiavoittaja Björndalen on valmentanut Kiinan joukkuetta vuodesta 2019 lähtien. Neljä olympiakultaa voittanut Björndalenin vaimo Darja Domratshava toimii myös joukkueen valmennuksessa. Ruotsalaislehti Expressen kysyi Samuelssonilta, mitä mieltä hän on Björndalenin valmennuspestistä.

– En haluaisi sitä ansioluettelooni. En haluaisi olla valmentajana Kiinassa, Venäjällä tai missään muussa maassa, jossa ei ajatella urheilun ja ihmisyyttä, Samuelsson totesi.

Ihmisoikeudet ovat Samuelssonille tärkeä asia. Hän on avoimesti kritisoinut urheilumaailman epäkohtia, eikä tulevat Kiinan Pekingissä järjestettävät talviolympialaiset ole poikkeus.

– Nämä ovat tärkeitä asioita ja meidän tulisi puhua niistä. Ensinnäkin et halua, että olympialaiset järjestetään sellaisessa maassa. Se on tärkeää, että me aktivistit, johtajat ja muut asianosaiset laittavat painetta Kansainvälisen olympiakomitean ihmisille ja sanovat, että kisat eivät kuulu Kiinan kaltaiseen maahan, Samuelsson sanoi.

Boikottiin Samuelsson ei ole kuitenkaan ryhtymässä, sillä olympialaiset ovat suurimmat kisat, joissa hän voi olla mukana.

– Se on vaikeaa sanoa ei. Kiinassa tullaan käymään kisat ja ne tulevat varmasti olevaan hyvät, mutta toivon, että ne olisi pidetty inhimillisemmässä ja demokraattisessa maassa. Vuonna 2026 kisat ovat Italiassa. Se on hyvä, että ne tulevat eurooppalaiseen valtioon, Samuelsson totesi.

Ruotsalaistähti uskoo, että yhä useammat ryhtyvät toimenpiteisiin.

– Emme voi vain katsoa, että mitä voimme tehdä ladulla. Meidän täytyy ottaa suurempaa vastuuta. Se voi olla ihmisoikeuksista, tasa-arvosta tai ilmastonmuutoksesta. Meidän, jotka olemme julkisuuden henkilöitä ja huippu-urheilijoita tulisi ajatella muutakin kuin hiihtokumpuja, Samuelsson sanoi.

Samuelsson voitti kultaa ja hopeaa Pyeongchangin talviolympialaisissa vuonna 2018.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja