Kansainvälisen hiihtoliiton puheenjohtajan mielestä olympialaiset pitäisi aina järjestää diktatuurivaltiossa: "Heidän ei tarvitse kysyä kansan mielipidettä"

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:in puheenjohtajan Gian-Franco Kasperin kommentit ovat herättäneet kummastusta. Hän kieltää sveitsiläismedia Tages-Anzeigerin haastattelussa ilmastonmuutoksen ja toteaa, että markkina-arvoa ajatellessa, tulisi kaikki olympialaiset järjestää diktatuurivaltioissa.

75-vuotias Kasper on paraikaa paikalla Åressa käytävissä alppihiihdon MM-kilpailuissa. Åre on yksi niistä Ruotsin kaupungeista, jotka hakevat yhdessä talviolympialaisia vuodelle 2026. Hänen mielestään olympialaiset ovat kasvaneet niin suuriin mittaluokkiin, että eurooppalaiset demokraattiset valtiot eivät ole niiden arvoisia.

– Olympialaiset ovat kasvaneet massiivisiksi ja meillä on vaikea löytää mahdollisia ehdokkaita niiden järjestämiseen. Se on liian kallista ja suurta. Siellä on liian monia eri lajeja ja kaikki maksavat, Kasper sanoo. 

Hän ei usko, että yksikään eurooppalainen maa pystyy vakuuttamaan kansansa siitä, että olympialaiset ovat hyvä idea. Hänellä on ratkaisu tähän ongelmaan.

– Diktatuurit voivat järjestää olympialaiset, heidän ei tarvitse kysyä kansan mielipidettä. Se on yksinkertaisesti helpompaa diktatuurin kanssa. Markkinoiden mukaisesti ajateltuna haluaisin olympialaiset pelkästään diktatuurivaltioihin. En halua joutua taistelemaan ympäristöaktivistien kanssa, Kasper toteaa. 

Kasperilla on kuitenkin raja siihen, että missä olympialaisia voitaisiin järjestää. 

– En halua matkustaa maahan ja investoida heidän hiihto-olosuhteisiin samalla kun maan kansa kärsii. Siihen vedän rajan. Jos Qatar hakisi olympialaisia, olisin sitä vastaan, Kasper kertoo.

Qatarissa on käyty tai tullaan käymään MM-kilpailuja jalkapallossa, käsipallossa ja pyöräilyssä. Kasperilla on tähän oma mielipiteensä.

– En seuraa politiikkaa. Qatarissa on vain yksinkertaisesti liikaa hiekkaa lumen päällä, Kasper sanoo.

Kasperin ulostulo on saanut voimakasta kritiikkiä useasta eri suunnasta. Kansainvälisen olympiakomitean edustaja sanoi NRK:lle, että nämä mielipiteet on Kasperin omia, eivätkä ne edusta olympiakomitean kantoja. Kansainvälinen hiihtoliitto ei halua lähteä kommentoimaan ulostuloa MM-kilpailujen ollessa käynnissä.

Alla tiistain iltakymmenen Tulosruutu.


Lue myös:

    Uusimmat