Olympialaisten ylivoimaisin urheilija ei ole hävinnyt yli kahdeksaan vuoteen – "Se on suorastaan pelottavaa"

0:45
Simone Biles on hallinnut naisten telinevoimistelua jo kahdeksan vuoden ajan. Hän teki ennennäkemättömiä liikkeitä USA:n mestaruuskisoissa vuonna 2019.

Yhdysvaltalainen voimistelija Simone Biles on ennakkoon yksi Tokion olympialaisten ylivoimaisimmista urheilijoista. Vuonna 2016 Rio de Janeiron olympialaisissa palkintopöydän putsannut Biles ei ole hävinnyt neliottelussa lähes yhdeksään vuoteen. Suurin uhka Bilesin voittokululle on voimistelija itse.

Yhdysvaltalaisvoimistelija Simone Bilesin kisa-asua koristaa usein kirjailtu kuva vuohesta. GOAT (englanniksi vuohi), Greatest of All Time, kaikkien aikojen paras. Sellaisena moni Bilesia pitää.

Rio de Janeiron olympialaisten alla pohdittiin, onko Biles voittamaton. Voimistelijan vastaus oli jykevä. Tuolloin 19-vuotias Biles kuittasi olympiakultaa neliottelussa, hypyssä, permannolla ja joukkuekilpailussa. Ainoa kupru tuli puomilla, Biles oli kolmas.

Eikä vauhti ole ainakaan laantunut. Nyt 24-vuotias Biles valmistautuu toisiin olympialaisiinsa. Kysymys kuuluu jälleen: voiko kukaan voittaa Bilesia?

Kaikki putket katkeavat joskus, kuuluu vanha viisaus, mutta ainakaan neliottelussa Bilesia vastaan ei kannata pelata. Yhdysvaltalaisen voittoputki on nimittäin häkellyttävä. Biles on hävinnyt edellisen kerran maaliskuussa 2013, kun hän jäi Saksan Chemnitzissä käydyssä kolmen maan kilpailussa kakkoseksi yhdysvalaisen Kyla Rossin jälkeen.

Tuon jälkeen Biles on kulkenut neliottelussa voitosta voittoon. Viimeisimmän hän kuittasi Yhdysvaltojen olympiakarsinnoissa kesäkuun lopulla St. Louisissa. Biles vei voiton neliottelun lisäksi hypyssä ja permannolla. Eritasonojapuilla ja puomilla jäi parantamisen varaa. Biles oli kolmas.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Ylivoimasta huolimatta Biles ei ollut parhaimmillaan. Tähti putosi puomilta, ylitti rajat permannolla eikä ollut parhaimmillaan eritasonojapuilla. Epätavalliset kömmähdykset johtivat kyyneliin, kun urheilijan itselleen asettamat kovat vaatimukset eivät täyttyneet. Itsevarmuus ei silti ollut karissut.

– Menkää kotiinne ja harjoitelkaa kovemmin. Matka on vasta alussa. Töitä on vielä edessä, Biles viesti kilpailijoilleen poistuessaan kisapaikalta.

Itsevarmuuteen onkin aihetta. Biles on urallaan voittanut Rion olympiamitaliensa jatkoksi 19 MM-kultaa. Lisäksi Bilesin mukaan on nimetty kaikkiaan neljä voimisteluliikettä. Yksi hypyssä, yksi puomilla ja kaksi permannolla.

Biles pystyy myös suorituksiin, jollaisia kukaan toinen naisvoimistelija ei ole tehnyt kilpailuissa, harvemmin edes harjoituksissa. Hän hyppäsi toukokuussa Indianapolisissa pidetyissä kilpailuissa Jurtsenko-hypyn kahdella voltilla.

Voit katsoa hypyn alla olevalta videolta tai tästä linkistä.

Hän yllätti kaikki myös Tokion kisojen harjoituksissa torstaina, kun hän yritti kyseistä Jurtsenko-hyppyä kahdesti. Toinen niistä onnistui lähes täydellisesti.   

– En uskonut, että hän tekee sitä tänään. Sitten hän vain ilmestyi paikalle ja teki sen. Olin yhtä lailla järkyttynyt kuin kaikki muutkin, Bilesia valmentava Annie Diluzo kommentoi ja totesi, että hyppy nähdään Bilesilta todennäköisesti myös kilpailussa. 

"Rakastan viihdyttämistä"

Saavutettuaan kaiken voimistelussa Biles myöntää, että kilpaileminen käy välillä vaikeaksi.

– On aina vaan stressaavampaa mennä kilpailemaan, koska yritän aina olla parempi kuin edellisella kerralla, eli yritän voittaa itseni, Biles sanoi NBC:n Today Showssa.

– Joskus ajatukset alkavat harhailla, ja se on suorastaan pelottavaa. Ajattelen vain "pystynkö siihen uudelleen, voinko olla niin hyvä?"

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Tähden suurin vastustaja Tokiossa tuntuukin olevan Simone Biles.

– Tuntuu, että asetan itse suurimmat odotukset itselleni. Olen yrittänyt olla antamatta kenenkään muun odotusten vaikuttaa kilpailemiseeni tai ajatteluuni. Jatkan urheilemista, koska saan siitä iloa ja rakastan sitä, Biles sanoi Simone vs. Herself -dokumenttisarjassa.

– Rakastan viihdyttämistä, rakastan kilpailemista ja rakastan harjoittelemista.

Entäpä se vuohi sitten.

– En pidä itseäni kaikkien aikojen parhaana, se ei ole syy, miksi pidän vuohta asussani. Se lähti oikeastaan vitsistä. Pidin sitä ensimmäisen kerran vuonna 2019, ja se oli hauskaa, koska vihaajat pahoittivat siitä mielensä, Biles sanoi People-lehdelle. 

– Halusin tavallaan suututtaa heitä lisää. Olin tyytyväinen siihen. Sain heidät ärsyyntymään, koska he ärsyttävät minua.

Bilesin urakka Tokiossa alkaa sunnuntaina.

Lähteet: Reuters, People, Marie Claire

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja