Olvi vetäytyy Valko-Venäjältä ja lopettaa viennin Venäjälle – "Ajatuksemme ovat sodasta kärsivien ukrainalaisten puolella"

Venäjän talous pulassa pakotteiden myötä:"Oikeasti todella merkittäviä ja ennenäkemättömiä toimia" 8:41
Katso myös: Venäjän talous pulassa pakotteiden myötä: "Oikeasti todella merkittäviä ja ennenäkemättömiä toimia"

Juomakonserni Olvi vetäytyy Valko-Venäjältä ja lopettaa viennin Venäjälle. Olvi Oyj:n hallitus päätti asiasta tänään. 

Olvi kertoo pörssitiedotteessaan tuomitsevansa jyrkästi hyökkäyksen Ukrainaan. Tämän vuoksi Olvi lopettaa viennin Venäjälle ja Valko-Venäjälle sekä keskeyttää investoinnit Valko-Venäjällä ja aloittaa vetäytymisen Valko-Venäjän markkinoilta.

Vetäytymisen toteutuksen suunnittelu aloitetaan samalla, kun huolehditaan henkilöstöstä, tiedotteessa kerrotaan.

– Tilanne Ukrainassa on äärimmäisen vakava ja ajatuksemme ovat sodasta kärsivien ukrainalaisten puolella. Tuomitsemme jyrkästi hyökkäyksen Ukrainaan. Olemme sitoutuneet toimimaan Olvin arvojen mukaisesti, ja tämä on ainoa järkevä päätös pitkäjänteisen ja vastuullisen toiminnan varmistamiseksi, Olvi Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Pentti Hakkarainen sanoo tiedotteessa.

Ukrainan sodan aiheuttaman epävarmuuden ja tänään tehtyjen päätösten takia Olvi myös peruu myös tulosohjeistuksensa tälle vuodelle eikä anna uutta ohjeistusta. Olvin aikaisempi helmikuussa julkaistu ohjeistus oli, että Olvin tilikauden 2022 liikevoiton odotetaan pysyvän hyvällä edellisvuoden tasolla. 

Helsingin Sanomat kertoi vielä eilen, että Olvi ei lähde Valko-Venäjältä, vaikka maa tukee Venäjän hyökkäystä. Toimitus­johtaja Lasse Aho perusteli asiaa ”eettisillä ja taloudellisilla syillä”.

Olvilla on Valko-Venäjällä 840 työntekijää

Olvi-konsernin valkovenäläinen tytäryhtiö Lidskoe Pivo on Lidan kaupungin suurin työllistäjä. Se työllistää 840 ihmistä.

Valko-Venäjän osuus Olvi-konsernin liiketoiminnoista viime vuonna oli noin neljännes, litramääräisestä volyymista 33 prosenttia, liikevaihdosta 21 prosenttia ja liikevoitosta 24 prosenttia. 

Olvin viennin arvo Suomesta ja Baltian maista Venäjälle on noin 13,5 miljoonaa euroa. Vienti Lidskoe Pivosta Venäjälle on noin neljännes sen liikevaihdosta.

Aikataulu ja toimet tarkentuvat Olvin mukaan suunnittelun edetessä. Olvi lupaa turvata tytäryhtiön henkilöstön toimeentulon toistaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat