Mainos

Olmertin Kadima-puolue ennakkosuosikkina vaaleihin

Kyselyjen mukaan Kadima-puolue saisi parlamentin 120 paikasta enemmistön eli 34 paikkaa.

Israelin virkaatekevän pääministerin Ehud Olmertin johtama Kadima-puolue on Israelin huomisten parlamenttivaalien suosikki, aattopäivänä julkaistut mielipidemittaukset kertoivat.

Jediot Aharonot - ja Maariv -sanomalehtien teettämien kyselyjen mukaan Kadima-puolue saisi parlamentin 120 paikasta 34 paikkaa eli eniten, vaikka sen suosio on laskenut. Aiemmin ennusteet lupasivat jopa 44:ä paikkaa.

Keskusta-vasemmistolaiselle työväenpuolueelle tulisi 17-21 paikkaa ja entisen pääministerin Benjamin Netanjahun johtamalle oikeistolaiselle Likud-puolueelle 13-14 paikkaa.

Nationalistiselle Jisrael Beitanulle olisi tulossa 7-15 paikkaa ja ääriuskonnolliselle Shasille kymmenkunta paikkaa.

Likudin asema maan politiikassa mureni jo siinä vaiheessa, kun sittemmin väistynyt pääministeri Ariel Sharon lähti puolueen johdosta ja perusti Kadiman. Olmert nousi Sharonin sijalle tämän sairastuttua. Vaalikampanjassa Kadima on luvannut lähivuosina Israelille ratkaisua pysyvistä rajoista.

Tänään Jerusalemissa kampanjoinut Netanjahu viittasi siihen, että rajaratkaisu saattaisi tietää muutosta myös kaupungin asemaan. Israel miehitti kaupungin itäosan vuoden 1967 sodassa.

- Vain vahva Likud voi ylläpitää Jerusalemin. Kadima jakaa Jerusalemin, Netanjahu sanoi toimittajille. Hän kävi rukoilemassa Itkumuurilla.

Jerusalemilaisella torilla kampanjoinut Kadiman ehdokas, ulkoministeri Tzipi Livni sai vastaansa joukon siirtokuntien säilyttämistä vaativan Kansallisen uskontopuolueen mielenosoittajia. Heille Kadima on "uhka Israelille".

Kadiman suunnitelma Israelin rajojen vetämisestä merkitsisi luopumista osasta Länsirannan siirtokuntia - tie, jonka Sharon aloitti Gazasta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.