Mainos

Ollila paljastaa: Yhteistyöhankkeita Applen ja Microsoftin kanssa

Nokian entinen pääjohtaja Jorma Ollila paljastaa uutuuskirjassaan, että suomalaisyritys neuvotteli hänen aikaan yhteistyöstä sekä Applen että Microsoftin kanssa.

Ollila kävi puhelinneuvotteluita Apple-pomo Steve Jobsin kanssa vuosituhanteen taitteessa, mutta havaitsi varsin äkkiä, että keskustelut eivät koskaan konkretisoituisi.

– Jobsista välittyi kuva poikkeuksellisena ja ehdottomana ihmisenä, joka oli täysin ”joko tai”. Keskitie tai kompromissit eivät tulleet kyseeseen. Applen tuotteet ja palvelut olivat ”loistavia, mahtavia, parhaita, ylivoimaisia”, Ollila kirjoittaa Mahdoton menestys -kirjassaan.

– Tunnustelut yhteistyöstä olivat alustavia ja kävi nopeasti selväksi, ettei se olisi Nokialle kannattavaa. Apple oli alalla hankalan kumppanin maineessa, joka yhteistyösopimuksissa korjasi itselleen potin.

Microsoftin suhteen Nokialla oli aktiivisempi rooli. Ollila neuvotteli mahdollisista yhteistyökuvioista pääjohtaja Bill Gatesin kanssa monissa eri yhteyksissä.

– Tiesin, että hänen kanssaan kannattaa mieluummin olla yhteistyössä kuin taistelemassa. Tiesin myös, että jos yhteistyö ei toimisi, Microsoft hankkisi jostakin viisikymmentä tankkia ja yrittäisi ajaa Nokian ylitse, Ollila kertoo kirjassaan.

Toisaalta Ollila huomauttaa Gatesin suhtautumisen suomalaiskilpailijaa kohtaan muuttuneen muutaman vuoden sisällä 2000-luvun alussa.

– Ajattelu oli muuttunut, kaikki arroganssi oli kadonnut maailman suurimman teknologiayhtiön ajattelusta.

Ollila kirjoittaa itsekin nähneensä Microsoftin täysin uudessa valossa.

– Olin kunnioittanut Bill Gatesin kirkasta älyä ja tahdonvoimaa vielä enemmän vuonna 1998, mutta neljä vuotta myöhemmin tiesin, että Microsoft ei ole voittamaton.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.