Mainos

Ollila: Kansainvälisen talouden riskit yhä suurempia – Suomen talous ei kohene varmistelemalla

Jorma Ollilan mukaan kansainvälisen talouden riskit ovat kasvaneet. Hänen mukaan talouden kuva on selvästi muuttunut parin viime kuukauden aikana.   

– Se kuva on aika totaalisesti muuttunut, aika hämmentävällä tavalla, muun muassa Nokian toimitusjohtajana ja Shellin hallituksen puheenjohtajana toiminut Jorma Ollila sanoi taloustoimittajien yhdistyksen tilaisuudessa tänään. 

Alkuvuonna markkinoita on heiluttanut keskellä talouden murrosta olevan Kiinan talouskasvun hidastuminen. 

– Yhä enemmän kuulee evidenssiä, että mahtavatkohan ne kasvuluvut olla todellisia. Esimerkiksi julkistetut energian kasvuluvut eivät täsmää bkt-kasvulukujen kanssa, Ollila sanoi. 

Kiinan ohella alkuvuotta on leimannut rajusti laskenut öljyn hinta maailmanmarkkinoilla. Aiemmin on ajateltu, että sopeutumisvaikeuksien jälkeen öljyn hinnan laskun positiiviset vaikutukset kuluttajille olisivat suuremmat kuin negatiiviset vaikutukset tuottajille ja tuottajamaille.  

Nyt tilanne näyttäisi muuttuneen. Halvan öljyn vaikutus kuluttajiin ei ole niin voimakas kuin se tuska, jota öljyn hinnan lasku aiheuttaa öljyntuottajille, niiden alihankkijoille ja tuottajamaille. Vaikutukset näkyvät jo tuottajamaissa. 

– Venezuelan, Azerbaidzhanin, Nigerian kohdalla olemme jo nähneet uutisia, että ne ovat hakeneet niin IMF:n hätäapua kauppatasevaikeuksiin kuin myös Maailmanpankin apua kehitysohjelmiensa pitämiseksi yllä, Ollila sanoi. 

Suomen talous nousee vain omin toimin 

Suomen talous on taapertanut taantumaloskassa jo useamman vuoden. Tälle vuodelle Suomen taloudelle on ennustettu hentoista kasvua. Maailmantaloudesta ei näytä tulevan vetoapua Suomen taloudelle. 

– Se mitä me tehdään, täytyy omin toimin ansaita ja saada aikaan, Ollila sanoi. 

Hänen mukaansa Suomen talousongelmat eivät ratkea vain varmistelemalla ja tekemällä pieniä parannuksia siellä täällä. 

– Työmarkkinamalli tarvitsee ison remontin, mutta niin tarvitsee myös useimpien yritysten, suurten ja pienten, mallit joilla ne toimivat. Siellä täytyy löytyä oikeanlainen riskin oton meininki, Ollila sanoi. 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.