Mainos

Maailmantalouden ongelmat saavuttaneet vihdoin Suomen vientiveturit – Mitä on tehtävissä?

2:27

Päivä on ollut synkkä kahdelle suurelle suomalaiselle pörssiyhtiölle: Ensin Wärtsilä ilmoitti irtisanovansa 550 henkeä, joista puolet osuu Suomeen. Kone puolestaan jatkaa porskutustaan, mutta sen hissimyynti Kiinassa on pudonnut yli kymmenen prosenttia alkuvuodesta. 

– Emme osanneet odottaa ensimmäisen kvartaalin olevan näin huono, Wärtsilän konsernijohtaja Jaakko Eskola sanoi tänään ja lisää, että vuodesta saattaa tulla yhtä huono kuin vuodesta 2009. Se vuosi oli Eskolan mukaan katastrofaalinen.

Vielä ei ole selvää, mille paikkakunnille Wärtsilän Suomeen suuntaama 270 hengen vähennystarve osuu.

Samalla Koneen hissimyynti näyttää laskeneen Kiinassa alkuvuonna kymmenen prosenttia.

EKP ei ole syypää

OP:n pääekonomistin Reijo Heiskasen mukaan ainakin Euroopan keskuspankissa (EKP) toimet ovat vieneet rahapolitiikkaa oikeaan suuntaan.

– Luonnollisestikin, jos ajatellaan rahapolitiikkaa, niin EKP on tukenut kasvua ja hyödyttänyt Suomeakin. Ne toimenpiteet ovat aika samanlaisia, joita Suomessakin yritetään tehdä. Pyritään parantamaan kilpailukykyä, pyritään työmarkkinoiden joustavuutta kohentamaan, pyritään lisäämään kilpailua markkinoilla, Heiskanen luettelee MTV:n Seitsemän uutisissa.

EKP:ssa toimia on tehty, mutta inflaatio ei ole herännyt. Heiskanen malttaisi odottaa vielä hetken.

– He ovat vasta lisäämässä suuria ostoja ja siirtymässä ostamaan yrityslainoja.

Heiskanen uskoo, että näillä toimilla voi jo olla vaikutusta markkinoihin, eikä hän penäisikään uusia keinoja. Vaikutusten näkyminen vie aikaa.

EKP ei yksin kannattele Suomea – omia toimia tarvitaan

Suurten pörssiyhtiöiden tämänpäiväiset uutiset eivät Heiskasta suuresti yllättäneet.

– Me näemme kohtalaista kasvua maailmantaloudessa ja Suomessakin kasvu on heräämässä, mutta olemme aika hauraalla pohjalla. Erityisesti vientipuoli on vetänyt heikosti, eikä ole hirvittävä yllätys että yritystasollakin voi tällaisia tietoja tulla. Nimenomaan vientiin ja kansainväliseen kauppaan liittyy epävarmuustekijöitä, jotka voivat Suomeen heijastua edelleenkin, Heiskanen sanoo. 

Niinpä Heiskanen perään kuuluttaa myös Suomelta omia toimia viennin vauhdittamiseen. 

– Jos tulee suurempaa epävarmuutta tai jos meidän vienti entisestään heikkenee, niin silloin tämä vähäinen kasvu, jota meillä on ollut alkaa lakastua. Tämän takia tarvitaan omia toimia, jolla vientiin voidaan saada vauhtia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.