Aasian talousjätin Kiinan tilanne on "sumuverhon takana" – suomalaisillekin tärkeä maa koetaan aiempaa riskialttiimmaksi

Monelle suomalaiselle vientiyritykselle tärkeän Kiinan talouskasvun ennustetaan heikkenevän tulevina vuosina, vaikka koronasulut ovat päättyneet. Suomen Pankin ennusteen mukaan erityisesti kiinteistösektorin ongelmat ja väestön väheneminen jarruttavat Kiinan talouskehitystä.

Kiina ja sen voimakas talouskasvu on ollut yksi maailman talouden vetureista. Nyt tämän veturin kunto heikkenee hieman Suomen Pankin tuoreen ennusteen mukaan.

Kiinassa on edessä hidastuvan kasvun vaihe. Tänä vuonna kasvu on vielä varsin ripeätä, viittä prosenttia, mutta ensi vuonna kasvu on neljä prosenttia ja kolme prosenttia vuonna 2025, kertoo vanhempi ekonomisti Juuso Kaaresvirta Suomen Pankista.

Kiina on kasvunsa puolesta houkutteleva kauppakohde, sillä markkinoiden koko on valtava ja pienikin kasvu lisää mahdollisuuksia.

Mahdollisuuksia on esimerkiksi vihreän siirtymän, kiertotalouden ja digitalisaation ympärillä.

Osalla yrityksistä epäilyksiä

Maan kohtaamien ongelmien ja geopoliittisten jännitteiden myötä osa suomalaisista yrityksistä kuitenkin epäilee maan talouden tulevaisuutta.

– Ennustettavuus on se ydinkysymys. Talouskasvu ei lähtenyt liikkeelle odotetusti. Sitten geopoliittinen turbulenssi on pitänyt yllä epäluottamusta. Arviot maan suunnasta ovat sumuverhon takana, arvioi maajohtaja Päivi Pohjanheimo Kansainvälisestä kauppakamarista.

Syyskuussa julkaistun kauppakamarien vientijohtajakyselyn mukaan 28 prosenttia suomalaisista vientiyrityksistä arvioi Kiinan merkityksen kauppakumppanina vähenevän. Yrityksistä 17 prosenttia puolestaan arvioi merkityksen kasvavan.

Kiinteistöt ja rakentaminen pulassa

Erityisesti Kiinan kiinteistösektori on nyt ongelmissa suuren velkataakan ja maksuvaikeuksien myötä. Asiantuntijat eivät kuitenkaan odota maan talouden ajautuvaan kaaokseen.

– Vaikka jarruja on olemassa, Kiinan talous ei ole kriisiytymässä, Kaaresvirta sanoo.

Yrityskenttä joutuu huomioimaan myös sen, ettei ainakaan Euroopassa haluta olla enää riippuvaisia kiinalaisesta teknologiasta.

Niin Suomessa kuin muualla Euroopassa keskustellaan siitä, miten ja kuinka paljon Kiina-riippuvuutta voidaan vähentää.

– Riippuvuuksien pienentäminen on ajankohtaista myös yrityskentällä, Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Pohjanheimo sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat