Mainos

Öljyjätti vaiensi lapset yli puolen miljoonan euron uhkasakolla USA:ssa

Yhdysvaltalaisen kaasu- ja öljy-yhtiön sekä pennsylvanialaisen lapsiperheen tekemä ilmeisen rahakas sopimus kuohuttaa Yhdysvalloissa.

Oikeudenkäyntiasiakirjoista käy ilmi, että Hallowichin perheen kaksi lasta joutuu vaikenemaan loppuiäkseen menetelmästä, jota Range Resources -yhtiö on käyttänyt poratessaan maakaasua ja liuskeöljyä. Kyseinen menetelmä tunnetaan nimellä vesisärötys, jonka ympäristövaikutuksia pidetään haitallisina.

Mikäli perheen 10-vuotias poika ja 7-vuotias tytär rikkovat vaitiolosopimusta, joutuvat Hallowichit maksamaan 750 000 dollarin eli reilun puolen miljoonan euron korvaukset Range Resources -yhtiölle.

Julki tulleet oikeuden asiakirjat ovat raivostuttaneet paikalliset ympäristö- ja sananvapausaktivistit.

Perhe: Jätevesilampi pilasi vesivarastot

Öljy-yhtiö ja perhe tekivät salaisen sopimuksensa jo vuonna 2011, mutta sopimus sai lainvoiman vasta eilen.

Koko jupakka sai alkunsa, kun Hallowichin perhe syytti alueella toimivia kaasu-ja öljy-yhtiöitä maaperänsä tuhoamisesta ja lastensa terveyden pilaamisesta.

Hallowichien tontin lähistöllä sijaitsi muun muassa neljä kaasulähdettä sekä jätevesilampi. Perheen mukaan lammen vesi pilasi heidän vesivarastonsa ja aiheutti heille fyysisiä oireita, muun muassa silmien kirvelyä ja kurkkukipua.

Liuskeöljybuumin valtaamassa Pennsylvaniassa on toki aiemminkin tehty vaitiolosopimuksia öljy-yhtiöiden ja asukkaiden kesken. Koskaan aiemmin kyseiset sopimukset eivät ole kuitenkaan koskeneet pieniä lapsia.

Vanhemmat Stephanie ja Chris ovat kertoneet suostuneensa sopimukseen, koska he halusivat vain muuttaa pois läheltä öljyesiintymiä ja kasvattaa lapsensa turvallisemmassa ympäristössä.

"Voimme toki kieltää heitä, mutta..."

Lapsia koskeva vaitiolomääräys sai tosin vanhemmatkin epäilevälle kannalle oikeudenistunnossa.

– Minua huolettaa se, että kyseessä ovat pienet lapset. Ymmärrän toki, että olemme sitoutuneet vaitioloon iäksi, mutta eikö tämä vie lapsiltamme oikeuden olla lapsia? Tyttäreni täyttää juuri seitsemän ja poikani on kymmenen, totesi äiti oikeudessa The Guardianin mukaan.

Myös perheen isä esitti huolestuneisuutensa tiukasta sopimuksesta. Hän muistutti, että alueella on käynnissä valtava buumi liuskeöljy- ja kaasubisneksessä.

– Voimme toki sanoa heille, etteivät he saa puhua asiasta mitään, mutta entä jos joku leikkipuistossa…? isä ihmetteli.

Range Resources -yhtiö asianajaja totesi jo vuonna 2011, että vaitiolosopimus koskee myös perheen lapsia.

Tosin nyt sopimuksen tultua julkisuuteen, kiirehti yhtiön tiedottaja kiistämään asianajajan aiemman lausunnon.

– Näkemykseni mukaan sopimus ei koske lapsia, totesi tiedottaja.

Hän lisäsi niin ikään, ettei ole olemassa minkäänlaisia todisteita siitä, että perhe olisi kärsinyt millään tavalla öljy-yhtiöiden toiminnasta.

* Korjaus klo 14.06: Jutussa esiintyi virhe valuutan arvossa. Virhe on korjattu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.