Mainos

Öljyalusonnettomuus voisi maksaa Suomelle miljardeja

Suuri öljyalusvahinko Suomenlahdella voisi maksaa valtiolle ja kunnille useita miljardeja euroja, arvioi Valtiontalouden tarkastusvirasto.

Onnettomuus tulisi ainakin aluksi, mahdollisesti myös lopullisesti kuntien ja valtion maksettavaksi. Korvausprosessit ovat pitkiä, eikä kaikkia torjunnan kustannuksia välttämättä saataisi perittyä.

Viraston mukaan Suomi on järjestänyt öljyalusvahinkojen torjunnan melko hyvin, mutta kuntien roolissa olisi parannettavaa. Tarkastuksen perusteella kunnat eivät täysin tiedosta niille kuuluvan jälkitorjuntavastuun vaatimuksia. Viraston mukaan etenkään pienillä kunnilla ei ole valmiuksia huolehtia jälkitorjunnasta eikä kaikkien pelastuslaitosten öljyntorjuntasuunnitelmissa ole sovittu asiasta.

Riski suureen öljysäiliöalusonnettomuuteen Suomenlahdella on viraston mukaan merkittävä, sillä sekä öljykuljetusten että muun meriliikenteen määrän arvioidaan kasvavan.

Nykyisin öljykuljetuksia on Suomenlahdella 160 miljoonaa tonnia vuodessa, mutta vuonna 2020 niitä arvioidaan olevan jo 170-200 miljoonaa tonnia.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.