Olivia sovitti unelmiensa hääpukua eikä se mahtunutkaan – tajusi jotakin silmiä avaavaa: "Tämä oli ensimmäinen kerta, kun oikeasti uskoin..."

3:03
Miten kohtelet itseäsi, kun kukaan muu ei kuule? Valokuvaaja Erika kuvaa naisia, jotka eivät usko olevansa kuvauksellisia. Jokainen voi muuttaa käsitystään itsestään, uskoo Erika.

Olivia päätti kieltäytyä häädieeteistä, joita tuputetaan joka tuutista. Kun unelmien häämekko ei sitten istunutkaan, hän tajusi jotakin tärkeää asenteestaan.

Kun Olivia Muenter kihlautui, hän alkoi suunnitella häitään sosiaalisen median avulla. Somesta Olivia pääsi lukemaan monia kauhutarinoita siitä, miten suuren päivän suunnitteleminen stressaa – erityisesti hääpuvun osalta.

– Kiitos näiden muiden morsianten, luin lukemattomia kauhutarinoita ennen kuin astuin jalallanikaan morsiuspukuliikkeeseen, Olivia kuvailee Hello Giggles -sivustolla.

"Olin päättänyt, etten ole oma pahin viholliseni"

Netissä Olivian eteen levittäytyi morsiuspuvun ostamisen kauheus: pieleen menneitä korjauksia, vääriä kokoja, pukuja, jotka eivät oikeastaan istuneet. Olivia on vaatekokoa 46–48 ja hän tiesi, ettei morsiuspuvun ostamisesta tulisi välttämättä aivan helppoa.

– Mutta koin myös olevani valmis. Tutkin asioita, varauduin pahimpaan mahdolliseen skenaarioon ja, mikä tärkeintä, olin päättänyt, etten ole oma pahin viholliseni, Olivia kuvaa.

Hän päätti esimerkiksi kieltäytyä häädieeteistä, joita tuputetaan joka tuutista.

– Kieltäydyin ostamasta pienempää pukua "tavoitevaatteeksi" tai motivaatioksi painonpudotukseen, ja kieltäydyin viettämästä kuukausia puvun oston ja häiden välillä dieetillä ja surkeana, vaikka menneisyydessä olisin toiminut juuri näin.

Asu olikin väärää kokoa

Ostoksille alettuaan Olivia löysi kuin löysikin pian ihanan mekon, johon rakastui. Hän tilasi puvun omassa koossaan.

Olivia. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Kun sain soiton, että pukuni olisi valmis, kävelin liikkeeseen itsevarmasti. Puin jännittyneenä puun ylleni, halusin innokkaasti nähdä rakastamani asun jälleen. Ja se olikin liian pieni, Olivia muistaa.

Vaikka puku meni juuri ja juuri kiinni, sekä Olivia että myyjä näkivät heti, että asu on väärää kokoa.

– Myönsin, että olin mahdollisesti lihonut. Lakkasin punnitsemasta itseäni säännöllisesti ja tuijottamasta vaa'an numeroa pakkomielteisesti jo vuosia sitten, Olivia sanoo.

"Olin rauhallinen ja se tuntui oudon voimakkaalta"

Liikkeen työntekijä ehdotti, että puvun toimituksessa on kenties sattunut virhe. Oikean kokoinen puku tilattiin puhelinsoitolla.

– Astuin ulos liikkeestä hieman pettyneenä siitä, etten voinut tuoda pukuani kotiin, mutta koin myös... Rauhaa, Olivia sanoo.

– Myönnän, että olisin voinut tuntea oloni erilaiseksi, jos häihin olisi ollut vain seitsemän viikkoa seitsemän kuukauden sijaan. Mutta silti: yhdessä vaiheessa elämääni se, että kokeilen hääpukuani eikä se sovikaan, oli todellakin pahin painajaiseni.

Olivia myöntää, että aiemmin yksi pieleen mennyt puvunsovitushetki olisi ajanut hänet näännyttämään itseään ja treenaamaan ylettömästi laihtumisen toivossa.

– Näiden sijaan minä vain hyväksyin, että pukua täytyi korjata, ja että asia selvitettäisiin. Olin rauhallinen ja se tuntui oudon voimakkaalta. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun oikeasti uskoin, että kaksi viime vuotta, joina olin yrittänyt hyväksyä itseni minkä kokoisena vain, olivat tuottaneet tulosta.

"Aiemmin ajattelin, että jotta asu olisi oikeaa kokoa, tuon koon pitäisi olla pieni"

Oliviasta tuntui vapauttavalta, ettei yhden puvun sovittaminen vienyt hänen itsetuntoaan.

– Varsinkin, kun monien ihmisten mukaan tämä oli tärkein vaate, jota tulen koskaan elämässäni käyttämään, Olivia kuvaa.

– Se oli konkreettisin esimerkki siitä, miten kehopositiivisuus ja radikaali itsehyväksyntä muuttivat elämäni.

Olivia oli vuosia aiemmin tietoisesti lopettanut dieetit ja treenaamisen ja opetellut olemaan vihaamatta kehoaan. Vaikka asenteenmuutos vaati valtavasti työtä, hän koki hääpuvun sovituksen jälkeen saavuttaneensa jotakin, mitä painonpudotus ei olisi koskaan tarjonnut.

– Nyt, kuukausia myöhemmin, mekko roikkuu komerossa kotonani, ja se on oikeaa kokoa. Aiemmin ajattelin, että jotta asu olisi oikeaa kokoa, tuon koon pitäisi olla pieni – pienempi luku kuin mitä sitten käytinkin viime vuonna, Olivia kuvailee.

– Nyt tiedän, että oikean koon aito määritelmä on se, että asu mahtuu minulle, ja oloni on siinä hyvä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja