Olisiko sinun koirastasi tähän? Suomi voitti kultaa tokossa – "häkellyttävän ylivoimainen"

1:14

Suomi voitti ensimmäisen MM-joukkuekultamitalinsa tokossa jo vuonna 2006. Suomen joukkueenjohtaja Pirkko Bellaoui kertoo, millainen koira pärjää tokossa – sopiiko sinun koirasi kuvaukseen?

Suomi voitti juhannusviikolla MM-kultaa. Kyseessä ei kuitenkaan ollut formulamenestys tai jääkiekkokulta, vaan joukkuemitali tuli koirien tottelevaisuuskokeesta – lyhemmin siis tokosta. 

– Suomi on ollut useamman vuoden tokon huippumaa, ja suomalaiset huipulla kisaavat käyvät jatkuvasti kouluttamassa muita, kertoo tottelevaisuuskoetuomari Pirkko Bellaoui.

Bellaoui toimii Suomen joukkueen johtajana kisoissa.

– Joukkueenjohtajan tulee tuntea laji, tässä tapauksessa tottelevaisuus, ja kokeen säännöt hyvin. Itse olen ollut joukkuejohtajana kolmatta vuotta, hän kertoo.

Sopiiko sinun koirasi kuvaukseen?

Suomi voitti ensimmäisen MM-joukkuekultamitalinsa jo vuonna 2006. Sporttirakki-sivusto kuvasi Suomen menestystä maana "häkellyttävän ylivoimaiseksi". 

Suomen vahvuudet tokossa ovat Bellaouin mukaan vahva tietotaito ja osaaminen.

– Kaikki auttavat ja tukevat toisiaan, ja keskenään kisaajat pohtivat, miten esimerkiksi saadaan joku liike paremmaksi. Kisoissa seurataan toisten suoritukset ja kannustetaan!

Suomesta löytyy myös lahjakkaita, lajiin sopivia koiria. Näin Bellaoui kuvailee koiraa, joka pärjää tokossa – sopiiko sinun koirasi kuvaukseen?

Tällainen koira sopii tokoon

  1. Työhaluinen
  2. Sinnikäs
  3. Hyvä hermorakenne
  4. Haluaa tehdä yhteistyötä ohjaajan kanssa, mutta pystyy myös irtautumaan omistajasta.
  5. Vauhdikas! Vauhtia arvostetaan, mutta vauhti ei kuitenkaan saisi mennä tekniikan edelle. Osasuoritukset pitää huipputasolla tehdä sekä teknisesti oikein että iloisesti ja melko vauhdikkaasti.
  6. Hyvä fyysinen kestävyys! Tokiossa tulee paljon juoksua, äkkipysähdyksiä, hyppyjä ja noutoja. Koiran pitää siis osata paitsi juosta lujaa, myös pysähtyä käskystä nopeasti tai kääntyä vauhdissa. Koiran lihashuollosta huolehditaan hyvin ja säännöllisesti.

– Toko, niin kuin muukin koiran koulutus, perustuu siihen, että koira haluaa tehdä asioita. Positiivinen vahvistaminen ja oikea-aikainen palkkaaminen motivoi, Bellaoui vinkkaa.

Vaatii paljon koiralta ja ohjaajalta

Tokon kuuluu olla ennen kaikkea hauskaa ja iloista.

– Koira tekee halukkaasti asioita, joita ohjaaja pyytää, muun muassa tulee luokse, istuu tai menee maahan käskystä. Tokoon kuuluu myös lähettämistä määrättyyn paikkaan, erilaisia noutamistehtäviä, hyppyjä tai esimerkiksi tötsän kiertämistä, Bellaoui kuvaa.

– Huipputasolla toko vaatii paljon koiralta ja ohjaajalta. Kisaajat suunnittelevat tarkkaan harjoitus- ja kisaohjelmansa, ja uhraavat suuren osan vapaa-ajastaan.

Näin Priima-bordercollie onnistui Hollannin MM-kisan karsintapäivänä:


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja