Suomalaiskoira Peto on yksi maailman parhaita jäljestäjiä – näin palkittu susikoira pani pötkölleen tv-studion lattialle

Suomelle hopeaa ja pronssia pelastuskoirien MM-kisoista 9:57
Suomi sai hopeaa ja pronssia pelastuskoirien MM-kisoista

Suomalaiskoira Peto on voittanut ohjaajansa Satu Joren kanssa pronssia kadonneen jäljestyksen maailmanmestaruuskisoissa. Huomenta Suomen vierailulla Peto hurmasi juontaja Aki Linnanahteen rauhallisuudellaan ja pani tv-studion lattialle pötkölleen.

Peto on kolmivuotias saksanpaimenkoirauros, joka ei hätkähdä pienestä.

Sen kouluttaja, vanhempi konstaapeli Satu Jore kertoo, että Peto on ollut nimestään huolimatta perusluonteeltaan rauhallinen pennusta asti.

Jore kehuu saksanpaimenkoiraa muutenkin monipuoliseksi harrastus- ja käyttökoiraroduksi.

– Siitä löytyy tarvittaessa voimaa, aktiivisuutta ja itsenäisyyttä tehdä töitä. Toisaalta se osaa olla ihmisten kanssa ja kotona rauhoittua, Jore kuvailee MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa. 

Jäljestäjäksi voi oppia moni koira

Peto on yksi maailman parhaita kadonneiden etsijäkoiria. Se voitti Satu Joren kanssa pronssia kadonneen jäljestyksen maailmanmestaruuskisoissa syyskuussa.

Kisassa Peto etsi ihmisen jälkiä, joita tämä oli jättänyt kilometrin matkalle. Lopuksi sen piti vielä löytää itse ”kadonnut” ja ilmaista löytönsä ohjaajalle.

Jäljestystä voi Joren mukaan alkaa opetella jo pentukoiran kanssa. Peto ryhtyi ”opiskelemaan” noin kuukauden vanhana. Jore kertoo, että ensin Peto opetteli helppoja tehtäviä herkkujen voimalla. Sitten tehtäviä vaikeutettiin. 

Joren mukaan olennaista on, että harjoituksia tehdään mahdollisimman monenlaisissa maastoissa ja paikoissa.

Jäljestyksen oppiminen ei Joren mukaan ole rodustakaan kiinni.

– Kaikista siihen on. Toiset koirat ovat luontaisempia nenän käyttäjiä kuin toiset. Ei Petokaan ole ollut mikään superhyvä luonnonlahjakkuus, mutta se on saatu motivoitua niin, että nyt se tykkää siitä. 

– Tänä päivänä mennään hihna kireällä pellolle, koska se haluaa lähteä töihin sinne.

”Käyn töissä enemmän lepäämässä”

Kouluttajalta koiran kasvatus hyväksi jäljestäjäksi vaatii Joren mukaan paljon työtunteja ja kärsivällisyyttä.

– Ja sitten tietysti pitää osata lukea tilanteita ja sitä, onko koiralla haasteita joissain asioissa.  

Mitä "paljon työtunteja" sitten käytännössä tarkoittaa?

– Sanotaan niin, että käyn töissä enemmän lepäämässä, Jore naurahtaa.

– Pelastuskoiraharrastus on minulle elämäntapa. Siihen menee kaikki vapaa-aika.

Katso jutun alussa olevalta videolta, miten Peto etsii jälkiä maastossa ja puuhamaassa ja miten se suhtautuu tv-studioon.

Pedolla on vielä paljon tavoitteita

Jore toimii pelastuskoiraohjaajana vapaaehtoisen pelastuskoirapalvelun eli Vapepan riveissä. Poliisi käyttää sen koiria apuna kadonneiden ihmisten etsinnässä.

Uudellamaalla tehtäviä, joihin myös koirakoira on hälytetty, on ollut Joren mukaan tänä vuonna 20.

Poliisin käyttämät siviilikoirat käyvät viranomaisten tekemän käyttöönottotarkastuksen, jonka jälkeen ne pääsevät etsintöihin mukaan. 

Petoa ei ole vielä viranomaistarkastettu, mutta tarkkakuonoinen pronssimitalisti on tulevaisuudessa todennäköisesti tärkeä apu näissä töissä.

Jore aikoo käydä Pedon kanssa vielä myös kisoissa.

– Peto on nuori koira ja jos se vain terveenä pysyy, tavoitteita on.

– Meillä on myös suuri ilo järjestää pelastuskoirien maailmanmestaruuskilpailut Suomessa ensi vuonna. Kaikki vauvasta vaariin ovat tervetulleita Vantaan Myyrmäen urheilupuistoon seuraamaan huippukoirien suorituksia.

 

Lue myös:

    Uusimmat