Video: Tässä on maailman tottelevaisin koira ja se asuu Lahdessa: "Temput ovat Zipin elämän suola"

Zip on maailman tottelevaisin koira 1:26

Kesä–heinäkuun vaihteessa Moskovassa kisattiin koirien tottelevaisuuden maailmanmestaruudesta. Suomi nappasi kisoista kolmoisvoiton.

Kaikkein kirkkain mitali meni lahtelaiselle bordercollie Zipille ja hänen omistajalleen Oili Huotarille, jotka vierailivat aamulla Huomenta Suomessa. 

Tottelevaisuuskisoissa tuomarit arvioivat koiran teknistä tarkkuutta, innokkuutta, yhteistyötaitoja ja liikkeitä.

– Ne tekevät muun muassa noutoja ja seuruuta. Teknisesti lahjakkainen ja innokkkain koira voittaa, Huotari kertoo. 

Huotarin mukaan yleisin rotu tottelevaisuuskilpailuissa on bordercollie.

– Se on hurjan yhteistyöhaluinen ja jalostettu siihen. Lisäksi se kestää paljon toistoja. Joku muu rotu voi ajatella, että "mähän tein sen jo".  

Maailman tottelevaisimman koiran kouluttanut Huotari muistuttaa, että koira on huippu-urheilija, jonka kanssa ei voi treenata määrättömästi vaikka kuinka haluaisi. 

– Viisi kertaa viikossa ja kaksi päivää huilia. Se on hyvä määrä koiralle. Yksi treenikerta voi kestää puolesta tunnista tuntiin. 

Motivointi kaikkein tärkeintä

Treenaamisessa on Oili Huotarin mukaan tärkeää olla johdonmukainen. 

– Tilanne muuttuu heti, jos on leväperäinen. En itsekään pysty olemaan aina täysin johdonmukainen, koirat saavat tulla joskus sohvallemme. Niin ehdottomaan kuriin emme ole pystyneet mieheni kanssa.  

Tärkeintä koiran kouluttamisessa on motivointi, ja se vaatii tutustumista koiraan. 

– Täytyy tietää, kiinnostaako koiraa namit vai lelut, ulos lähteminen vai syönti vaiko koirakavereiden kanssa peuhaaminen. Palkka täytyy antaa heti sillä hetkellä, kun koira tekee jotain oikein, Huotari muistuttaa. 

Hänen mukaansa koira on tyytyväisempi elämäänsä, jos sillä on tietyt säännöt mitä noudattaa. 

– Kaiken rotuisia ja ikäisiä koiria voi opettaa ja kouluttaa. Sanonta siitä, ettei vanha koira opi uusia temppuja, ei pidä paikkaansa. 




Lue myös:

    Uusimmat