Olipahan vaaliyö! – Ulkomaantoimittajan kommentti USA:n presidentinvaaleista

3:18
Videolla MTV Uutisten politiikan asiantuntija kertoo, kuinka käynnissä olevat Yhdysvaltain presidentinvaalit eroavat edellistä vaaleista.

Yhdysvaltain presidentivaalituloksen laskenta on kansallinen spektaakkeli, joka on rakennettu sillä oletuksella, että voittajan nimi selviää vaali-illan aikana. Jos näin ei käy, kansalaisten epäluulo voi herätä, vaalitunnelmia summaa kommentissaan ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen.

Kaikki alkoi hyvissä merkeissä. Vaalipäivä näytti sujuneen lähes välikohtauksitta. Kaikkien amerikkalaiskanavien vaalistudiot olivat valmiina pureutumaan osavaltiokohtasiin ääntenlaskentoihin ja niistä seuraavaan valitsijamiespottien jakoon.

Sitten aamuyöllä kello alkoi lyödä tasatuntejaan, ja osavaltioryppäiden äänestykset alkoivat päättyä.

Yleensä kun tuloksia ei vielä ole, vaalistudioissa turvaudutaan kyselyihin, aiempaan vaalikäyttäytymiseen ja ennakkoääniin, ja niiden avulla luodaan ennuste kokonaistuloksesta. Amerikkalaiset vaalistudiot ryhtyivätkin esittämään niitä.

Mutta tärkeä elementti puuttui: ennakko-, ja postiääniä oli annettu käsittämättömät liki 100 miljoonaa. Luvun voi suhteuttaa siihen, että neljä vuotta sitten kaikkia ääniä annettiin noin 130 miljoonaa.

Biden johti ensin

Kun aikaa keskeisten vaa'ankieliosavaltioiden äänestyksen päättymisestä alkoi kulua, Joe Biden tuntui olevan hyvissä asemissa jopa Floridan laskennassa. Siellä ennakkoäänet oli laskettu jo valmiiksi.

Kun varsinainen laskenta alkoi edetä, Bidenin toivoma voitto siellä sekä muissa vaa'ankieliosavaltioissa alkoi karata yhä kauemmaksi.

Sitten tilanne pysähtyi.

Ääntenlasku alkoi valmistua, mutta ennakkoäänet eivät. Osassa osavaltioita niiden laskenta alkoi vasta, kun varsinainen äänestys oli päättynyt, ja osa postiäänistä kelpaisi vielä viikko vaalipäivästä.

Kun nelisen tuntia ääntelaskentaa oli kulunut, Joe Biden tuli esiin kannattajilleen ja sanoi kaksi asiaa: olkaa kärsivällisiä ja voittajan seuraa äänestystuloksesta, eikä ehdokkaan julistautumisesta.

Trump teki perinteiset

Mitä teki Trump?

Hän twiittasi.

Ensin yksikantaisesti: Iso voitto!

Toinen twiitti joutuikin twitterin epäilyttävä-leimatuksi. Siinä Trump sanoi, että tulos yritetään varastaa.

Trump ei voinut vastustaa televisiokameraa, ja antoi Bidenia pari tuntia myöhemmin vaikeaselkoisen lausunnon Valkoisessa Talossa. Ensin hän luetteli osavaltioita,  joissa republikaanit ovat voitolla. Sitten osavaltioita, joissa republikaanit voittaisivat vaikka laskenta on kesken.

Sen jälkeen hän väitti, että vaali on väärennös amerikkalaisyleisöä kohtaan ja vaati, että laskenta lopetetaan ja hän vie asian korkeimpaan oikeuteen.

Miten niin petos ja minkä asian?

Kaukana ei ole vaikutelma, että Trumpin suusta purkautui sanoja, jotka etsivät ajatusta siteekseen. Tai sitten hän yrittää lietsoa epäluuloa aiemmin luotettavaksi havaittua ennakko- ja postiäänijärjestelmää kohtaan.

Nyt vaarana on, että hänen kannattajansa ottavat epäluulon todeksi, kun voittaja ei selvinnytkään illan vaalistudion aikana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja