Oliko sinulla lapsena koira? Alentaa tämän sairauden riskiä aikuisena – kissoilla ei samaa vaikutusta

Mitä koira ymmärtää? 7:14
Huomenta Suomessa pohdittiin mitä koira kaikkea koira ymmärtää.

Aikuisena on pienempi riski sairastua skitsofreniaan, jos lapsuudenkodissa oli koira, kertoo The New York Times.

Tuoreen tutkimuksen mukaan koira lapsuudenperheessä madaltaa skitsofrenian riskiä aikuisena. Samanlaista ilmiötä ei huomattu, jos omisti kissan.

Riski laski jopa 24 prosenttia

Yhdysvalloissa, Marylandissa mielenterveyden hoitoon erikoistuneessa Sheppard Prattin kampuksessa tutkittiin 396 skitsofreniasta ja 381 kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivää potilasta. Heitä verrattiin 594 terveeseen ihmiseen. 

Osallistujat ilmoittivat, oliko heillä lapsuudenkodissaan koira tai kissoja. Jos oli, osallistujen piti kertoa, mikä oli ensimmäinen ja viimeinen kontakti eläimen kanssa. Yli puolella osallistujista oli joskus ollut koira, ja joka kolmannella kissa ennen 13 ikävuotta.

Muiden tekijöiden poisjättämisen jälkeen tutkijat havaitsivat, että koiran omistaneessa perheessä lapsen riski sairastua skitsofreniaan aikuisena laski jopa 24 prosenttia. Sillä ei ollut merkitystä, minkä ikäinen lapsi oli siinä vaiheessa, kun perhe omisti koiran.

Samanlaista ilmiötä ei havaittu kissoilla tai muilla eläimillä. Myöskään kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön lemmikkieläimillä ei ollut vaikutusta.

Suolistobakteerit taustalla?

Skitsofrenian syntymisen tarkkaa syytä ei ole tiedossa. Tutkimuksen johtajan, Robert H. Yolkenin, mukaan tutkimuksessakaan ei löytynyt selkeää syytä sille, miten koirat laskevat riskiä. Syyt ovat moninaisia, ja taustalla voi olla niin sosiaalisia, kuin biologisiakin tekijöitä.

– Yksi syy voisi olla, että perheet, joissa on koira, ovat jollain tavalla erilaisia kuin perheet, joissa on kissa. Esimerkiksi taloudelliset puitteet ja muu sosiaalinen ympäristö ovat oleellisia tekijöitä skitsofrenian riskissä, Yolken kommentoi Medscape Medical News -lehdelle.

Toinen selitys riskin laskemiselle on Yolkenin mukaan koirien vaikutus ihmisen mikrobistoon. Koirilla on kissoihin verrattuna erilainen bakteerikanta.

– Tiedämme, että koirien ja kissojen mikrobit poikkeavat toisistaan. On mahdollista, että koirien mikrobit ovat paljon suojaavampia kuin kissojen, Yolken kommentoi.

Koirista siirtyy bakteereja omistajiin, mikä voisi olla osa syy riskin alenemiseen. Tutkijat huomasivat, että skitsofreniasta kärsivien suoliston bakteerikanta on erilainen.

– Emme tiedä vielä tarkkaan mekanismia. On mahdollista, että koiran omistaminen muokkaa ihmisen bakteerikantaa ja voisi siten muuttaa todennäköisyyttä riskiä sairastua mielenterveyden ongelmiin.

Lue myös:

    Uusimmat