Oli aloittanut ehkäisypillereiden käytön vain viikkoja aiemmin – nuori nainen kuoli äkillisesti

Aivoihin kehittynyt verihyytymä koitui nuoren naisen kohtaloksi. 

Ystävä löysi huonokuntoisen Lauren Johnsonin, 23, kotoaan 3. syyskuuta vuonna 2015. Vain neljä päivää myöhemmin nuori nainen menehtyi aivojen verihyytymän ja siitä seuranneen aivoverenvuodon seurauksena.

Alle viikko ennen äkillistä kuolemaansa nainen oli käynyt lääkärin vastaanotolla kovan päänsäryn ja näköongelmien vuoksi. Vaikka nainen oli aloittanut ehkäisypillereiden käytön vain muutama viikko aiemmin, veritulpan riskiä ei vielä silloin epäilty.

Pillereiden ja hyytymän välistä yhteyttä ei ole vahvistettu

Laurenin ystävä Kevin Gannon kertoo naisen valittaneen hänelle kovaa päänsärkyä, joka ei ottanut millään laantuakseen. Kun Lauren ei eräänä päivänä vastannut ystävänsä puheluihin ja viesteihin, hän huolestui toden teolla ja päätti käydä tarkistamassa, olisiko Laurenilla kaikki kunnossa. Laurenin asunnolle saavuttuaan mies löysi sieltä sekavan ja tokkuraisen naisen, jolle hän soitti välittömästi ambulanssin.

Paikallisessa sairaalassa tehdyt testit paljastivat verihyytymän naisen aivoissa ja heikkokuntoinen nainen kiidätettiin nopeasti tehohoitoon. Huolimatta lääkäreiden ponnisteluista pelastaa tämän nuoren naisen henki, Lauren kuoli 7. syyskuuta aivoihin kehittyneen verihyytymän ja siihen liittyvän aivoverenvuodon seurauksena.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Sairaalan neurokirurgin mukaan Laurenin tapaus on äärimmäisen harvinainen, ja vastaavia tapauksia sattuu vain kerran tai kaksi vuodessa. Vaikka ehkäisypillereiden käytöllä ja verihyytymien muodostumisella on tutkitusti olemassa yhteys, vielä ei ole vahvistettu, että Laurenin tapauksessa ehkäisyvalmisteen käyttö olisi liittynyt tähän tapaukseen. Selvitykset jatkuvat edelleen. 

Ehkäisypillereiden käyttö nostaa verisuonitukosten riskiä vain hieman, ja verisuonitukos voi muodostua myös silloin, vaikka valmistetta ei käyttäisikään. Riski verisuonitukoksen muodostumiseen on 0,02 prosenttia niillä, jotka eivät käytä ehkäisypillereitä. Valmistetta käyttävillä vastaava luku on 0,06 prosenttia. 

***


Lue myös:

    Uusimmat