Mainos

Ehkäisypillerit koituivat kohtaloksi – 20-vuotiaan naisen sydän pysähtyi yllättäen

Nainen kärsi tietämättään geneettisestä sairaudesta, joka lisäsi ehkäisypillereiden käyttöön liittyviä riskejä. 

Nuori Abbey Parkes menehtyi äkillisesti ehkäisypillereiden aikaansaamaan veritulppaan ollessaan vasta 20-vuotias. Nuori nainen oli ehtinyt käyttää ehkäisyvalmistetta jo kuuden vuoden ajan ennen kohtalokkaiden oireiden ilmaantumista. 

Vaikka ambulanssi saatiin nopeasti paikalle, mitään ei ollut tehtävissä. Parkes julistettiin kuolleeksi vain kaksi tuntia sen jälkeen, kun ambulanssi oli hälytetty paikalle naisen kovien rintakipujen vuoksi. Erityisen traagisen tapauksesta tekee se, että vain 15 päivää aiemmin nainen oli joutunut ensiapuun rintakipujen vuoksi, mutta tuolloin hänet oli lähetetty kotiin kipulääkkeiden kanssa.

Parkesi perheen mukaan hän oli hyväkuntoinen ja terve nainen, joka eli onnellista elämää yhdessä poikaystävänsä kanssa.

Sairaus lisäsi verisuonitukosriskiä moninkertaiseksi

Lääkäri Alexander Hartsin mukaan nainen kärsi tietämättään geenimutaatiosta, FV Leidenista, joka lisää riskiä verisuonitukosten syntymiseen. Yhdistelmäehkäisypillereiden käyttäminen lisää verisuonitukosriskiä 30-kertaiseksi, mutta Hartsin mukaan lääkärit eivät millään voineet olla tietoisia kyseisestä geenimuutoksesta.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Hän oli tullut yhä huonovointisemmaksi, ja kun ensihoitajat saapuivat hänen kotiinsa, hänen tilansa oli romahtanut. Kun hän saapui luokseni, hän ei osoittanut merkkejä parantumisesta.

– Yritimme pelastaa hänet, mutta hänen selviytymismahdollisuutensa olivat käytännössä katsoen olemattomat, joten päätimme lopulta lopettaa elvytyksen, Harts kertoo tapahtuneesta.

Pohjois-Staffordshiren oikeuslääkärin avustajana toimivan Margaret Jonesin mukaan nainen kuoli ehkäisyvalmisteen aiheuttamiin komplikaatioihin, joita pahensivat entisestään aiemmin tuntematon geneettinen tekijä, hyytymissairaus FV Leiden.

***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.