Oletteko tapailleet jo kuukausia, mutta hän ei halua määritellä suhdettanne? Asiantuntijat selittävät, mistä voi olla kyse

Tuntuuko, ettet millään saa tapailukumppaniasi tunnustamaan parisuhdettanne? Asiantuntijat selittävät syyn nihkeän asenteen taustalla.

Epäselvyys omasta suhdetilanteesta on turhauttavaa ja hämmentävää. Vaikka tapailua olisi jatkunut jo kuukausia, keskustelu parisuhteen virallistamisesta voi tuntua vaikealta. Joillekin parisuhteen tunnustaminen voi olla jopa pelottavaa.

– Jos parisuhdettasi ei ole määritelty, et ole sellaisessa, toteaa psykoterapeutti ja parisuhdeasiantuntija Nikita Banks Bustle-sivuston haastattelussa.

Asiantuntija vertaa parisuhdetta työpaikkaan.

– Totuus on, että jos ei ole titteleitä, ei ole rooleja. Ottaisitko vastaan työn tietämättä, mitä työnkuvaan kuuluu? Et. Jos sinulla ei ole titteliä tai määritelmää, et tiedä, mitä sinulta odotetaan tai teetkö hyvää työtä. Parisuhteet toimivat samalla tavalla, Banks selittää.

Keskustelu suhteen laadusta kertoo, mitä sinulta odotetaan ja mitä voit itse odottaa vastineeksi. Se luo rajat ja auttaa käsittelemään odotuksia.

Deittisivusto Matchin vuonna 2019 teettämän kyselytutkimuksen mukaan keskivertohenkilö haluaa määritellä parisuhteen neljän kuukauden tapailun jälkeen. Tutkimuksesta selvisi kuitenkin myös, että kolmannes ihmisistä on joko itse yrittänyt vältellä "suhdekeskustelua" tai ollut tilanteessa, jossa kumppani on yrittänyt vältellä sitä.

Asiantuntijat listasivat syyt parisuhteen määrittelyyn liittyvän haluttomuuden taustalla.

1. Hän on oppinut jo varhain, että parisuhde on huono asia

Parisuhteen määrittely voi tuoda pintaan asioita, joiden ajattelee liittyvän siihen, mitä vakiintunut parisuhde oikein tarkoittaaa, parisuhteisiin erikoistunut psykoterapeutti Melissa Divaris kertoo.

Jos on esimerkiksi kasvanut ympräistössä, jossa vanhemmat huusivat jatkuvasti toisilleen, voi oppia, että parisuhteet ovat luultavasti epäterveitä. Sama pätee myös ihmisiin, jotka ovat jo varhain olleet itse huonossa parisuhteessa.

– Me kaikki tulemme parisuhteeseen erilaisen henkisen taakan kanssa. Jos et ole tietoinen omastasi, se voi pitää sinut pois terveestä ja hyvästä parisuhteesta, Thompson varoittaa.

2. Hänestä tuntuu, että parisuhde muuttaa asiat huonommaksi

– Suurin pelko, jota näen, on se, että ihmiset uskovat asioiden muuttuvan, kertoo Banks.

– Jotkut ihmiset on esimerkiksi ehdollistettu uskomaan, että parisuhde merkitsee hauskuuden loppua, vaikka se ei oikeastaan ole totta.

Se, miten näet parisuhteen, voikin vaikuttaa siihen, haluatko itse sellaisen. Jos yhdistät parisuhteen vapauden menettämiseen, et halua niin herkästi määritellä suhdetta. Mutta niin ei tarvitse olla, koska jokainen parisuhde on erilainen. Banksin mukaan selkeä keskustelu odotuksista ja tarpeista voi viedä osan pelosta pois.

3. Hän ei halua vastuuta, joka tulee sitoutumisen mukana

Kun olet parisuhteessa, sinulta odotetaan asioita. Avioliitto- ja perheterapeutti Lia Hyunh kertoo Bustle-sivustolle, että jotkut yrittävät välttää sitoutumista, koska pelkäävät sen mukanaan tuomia dotuksia.

– Kun ei ole mitään leimaa, henkilö voi "teknisesti ottaen" tehdä, mitä haluaa, kuten tapailla muita tai ghostata sinut, Hyunh selittää.

Sillä, ettette virallisesti seurustele, jotkut selittelevät omaa huonoa käytöstään tai virheitään.

– Jos ette virallisesti seurustele, miksi sinun pitäisi olla tästä vihainen?

Kyse on kuitenkin kypsymättömyydestä. Tällainen henkilö ei luultavasti ole valmis kantamaan parisuhteen mukanaan tuomaa vastuuta.

Lähde: Bustle

Lue myös:

    Uusimmat