Oletko työuupumukselle altis? Tunnista, milloin pitää hidastaa

Mitkä ovat työuupumuksen merkkejä ja sille altistavia tekijöitä? Ylilääkäri ja psykiatrian professori Tiina Paunio Helsingin yliopistosta kävi aihetta läpi Hyvää Elämää -ohjelmassa.

Tyypillisiä loppuunpalamisen oireita ovat subjektiivinen väsymys, asioiden katoaminen mielestä ja mielialojen heittelyt. Väsymys näkyy esimerkiksi niin, että huolimatta lomasta tai riittävistä unista olo ei ole virkeä. Asiat katoavat mielestä varsinkin, jos pitäisi tehdä montaa asiaa yhtä aikaa. Mielialojen heittelystä taas kertoo se, että kyky säädellä omia tunteita katoaa tai ainakin vähenee.

Uupumukselle altistavat sekä ulkoiset että sisäiset tekijät.

– Ulkopuolelta tietenkin altistaa työn määrä, erityisesti, jos työtä on paljon ja sitä ei pysty itse säätelemään. Pakkotahtinen, stressaava työ uuvuttaa pidemmän päälle oikeastaan kenet tahansa, psykiatrian professori, Tiina Paunio kertoo.

Työssä voivat uuvuttaa myös epäselvät missiot, johtamiskuviot, muutokset, epävarmuus ja rooliristiriidat.

– Sisäpuolelta altistavia tekijöitä ovat tunnollinen persoonallisuus ja vaativuus itseä ja muita kohtaan.

– Usein uupumukseen kytkeytyy koko elämä, Paunio muistuttaa.

Ihmisten stressinsietokyky vaihtelee, mutta kaikilla on jokin kynnys olemassa.

– Ei kukaan siedä stressiä määräänsä enempää.

Miten työuupumusta hoidetaan? Miten käy, jos tilanteeseen ei puututa? Mitkä asiat johtivat Sanna Mämmin työuupumukseen ja romahdukseen, ja miten hän selvisi siitä? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat