Oletko työtä vailla? Näillä aloilla avoimia työpaikkoja piisaa: Hoitoalan lisäksi myyjille on nyt kysyntää – rakennusala kaipaa osaavia johtajia

Yhä useammissa ammateissa kärsitään työvoimapulasta 1:58
Video: Uutisissa puhuttiin työvoimapulasta syyskuussa 2018

Tuoreen raportin mukaan eri ammattiryhmistä eniten avoimia työpaikkoja tammikuun ajalta löytyy myyjistä. Seuraavaksi eniten työvoimaa halutaan hoivapalvelun sekä terveydenhuollon työntekijöistä. Niitä seuraavat palvelutyöntekijät ja rakennusalan työntekijät. Viidenneksi halutuin ryhmä on liike-elämän ja hallinnon asiantuntijat.

Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut tänään tuoreen työllisyyskatsauksen, jonka mukaan työttömien määrä on vähentynyt 34 400 henkilöllä viime vuoden tammikuusta. Samalla uusien avointen työpaikkojen määrä on lisääntynyt. TE-toimistoissa oli tammikuussa avoinna 134 300 työpaikkaa, mikä on 20 400 enemmän kuin vuosi sitten. 

– Verrattaessa vuoden takaiseen tilanteeseen, suurin muutos avointen työpaikkojen osalta on myyjissä, kertoo ministeriön neuvotteleva virkamies Petri Syvänen.

Myyjien jälkeen suurin muutos avointen työpaikkojen määrässä näkyy lähihoitajien, sairaanhoitajien sekä toimisto- ja laitossiivoojien ammateissa. Myös lastenhoitotyöntekijät nousevat tilastoissa esiin, kun katsotaan pelkkää kysyntää ja sen muutosta.

Työvoimapulaa on valtakunnallisesti

TEM:n työmarkkinoiden ja kohtaanto-ongelmien asiantuntija Mika Tuomaala on tutkinut eri ammattialojen työllistymistä ja työvoimapulaa eri lähteiden avulla.

Tilastokeskuksen tekemän työnantajahaastattelututkimuksen raportin mukaan työnantajilla on maanlaajuisesti pulaa työntekijöistä tietyissä ammattinimikkeissä. Työnantajahaastattelu-tutkimuksessa selvitetään alueellisia eroja kohtaanto-ongelmista ja sen pohjalta saadaan selville alueellisia eroja. Tilastokeskus selvittää neljännesvuosittain työnantajilta ja toimipaikoilta, onko niissä haettu työvoimaa ja onko työvoiman saannissa ollut vaikeuksia.

Valtakunnallisesti 40 prosenttia työvoimaa hakeneista yrityksistä ja toimijoista on kokenut ongelmia työvoiman saamiseksi. Kainuussa ongelmista on ilmaissut 47 prosenttia työnantajista, mutta myös Uudellamaalla ja Pirkanmaalla ylletään 43 prosenttiin, kun mitataan työvoimaa hakeneista niitä, joilla on ollut vaikeuksia löytää sopivaa työvoimaa.

Samoilla alueilla työttömyysluvut ovat kuitenkin olleet jatkuvassa laskusuunnassa jo parin vuoden ajan. Tuomaalan mukaan eri alueilla ei ole tämän suhteen suuria eroja. Työttömyys on laskemassa kaikkialla.

Kohtaanto-ongelmaa ja työvoimapulaa selittää Tuomaalan mukaan osittain rakennetyöttömyys, mutta sitä enemmän valtava kysyntä, mikä työvoimalla on tällä hetkellä.

– Avoimia paikkoja on paljon enemmän kuin aikaisemmin. Suuri kysyntä yhdistettynä kohtaamattomuuteen kysynnän ja tarjonnan ominaisuuksien suhteen ovat suurimmat selittäjät työvoimapulalle, kertoo asiaa tutkinut Tuomaala.

Eniten pulaa puheterapeuteista ja rakennusalan työnjohtajista

Ammattibarometri-sivuston mukaan työvoimapulan kärjessä ovat puheterapeutit. Toisena tulee rakennusalan työnjohtajat, kolmantena rakennusinsinöörit, neljäntenä sairaanhoitajat ja viidentenä sosiaalityön erityisasiantuntijat.

Lista on samankaltainen kaikilla alueilla, kertoo Tuomaala. Viime aikoina kärjessä ovat olleet sairaanhoitotyö, rakennusalan ammatit, sosiaalityö ja myyntityö.

Työllisyyskatsausraportista käy myös ilmi, että vaikka työttömyys on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä, on se erityisesti vähentynyt erityisesti naisissa enemmän kuin miehissä viime kuukauteen verrattuna. Työttömistä työnhakijoista oli miehiä 144 700 (58 %) ja naisia 106 700 (42 %). Joulukuusta miesten työttömyys laski 800:lla ja naisten 4 300:lla.

– Toiset alat ovat naisvaltaisia aloja ja toiset vähemmän naisvaltaisia. Kysynnän kohdentuminen eri aloille voi vaikuttaa miesten ja naisten työttömyyslukujen eroihin, vastaa Tuomaala kysymyksiin naisten ja miesten työttömyyslukujen eroista.

 

Lue myös:

    Uusimmat