Oletko tippunut kärryiltä siitä, miten maskigate eteni? Kokosimme aikajanalle viimeisen puolen vuoden tapahtumat

Suomessa on kohistu viime päivinä niin sanotusta maskigatesta. Tapauksen taustalla on eri viranomaisten viestintä maskisuosituksesta. Katso alla olevalta aikajanalta, miten maskeihin liittyvä keskustelu on edennyt tänä vuonna.

Maaliskuu 2020

16. maaliskuuta
Hallitus toteaa Suomen olevan poikkeusoloissa.

24. maaliskuuta
Kauppalehti kertoo, että Suomi jäi ainoana maana ulos EU:n sopimuksesta, jolla hankitaan kriittisiä lääkintätarvikkeita

Huhtikuu 2020

3. huhtikuuta
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Työterveyslaitos ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea antavat yhteisen ohjeistuksen turvalliseen kasvomaskien käyttöön. Ohjeistuksessa muun muassa kerrotaan, että itse tehty maski ei suojaa virukselta, vaan siitä on pahimmillaan haittaa.

8. huhtikuuta
Suomen Kuvalehti kertoo, että Suomi on ostanut maskeja 10 miljoonalla eurolla Tiina Jylhältä ja Onni Sarmastelta.

14. huhtikuuta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajaMarkku Tervahautasuosittelee yksityisajattelunaan Helsingin Sanomien haastattelussa kangasmaskien käyttöä. Tämä poikkeaa THL:n virallisesta linjasta.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila teilaa vielä samana päivänä Tervahaudan ulostulon Ylen A-Studiossa. Varhila kuittaa Tervahaudan lausunnon tämän "omana ajatteluna".

Video: Ministeri Aino-Kaisa Pekonen kommentoi THL:n pääjohtajan maskisuositusta 14. huhtikuuta.

Ministeri Pekonen: THL:n pääjohtajan maskisuositus oli yllätys 2:13

18. huhtikuuta
THL ja STM tiedottavat yhdessä, etteivät ne anna ohjeistusta tai yleistä suositusta hengityssuojaimien tai kangasmaskien käyttöön julkisilla paikoilla. Tiedotteen mukaan kankainen kangasmaski voi pahimmillaan lisätä tartuntariskiä.

– Terveysviranomaiset seuraavat tilannetta tarkkaan ja mikäli uutta tutkimusnäyttöä tai tietoa tulee, voivat luonnollisesti myös suositukset muuttua. 

Ministeri Aino-Kaisa Pekonen sanoi Suomen ehtivän hyvin mukaan EU:n yhteiseen maskitilaukseen vaikka Suomi myöhästyi ainoana EU-maana yhteisistä suojavarustehankinnoista.

Toukokuu 2020

06. toukokuuta
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo täysistunnon puheenvuorossaan, että hallitus haluaa teettä maskisuosituksen nimenomaan kankaisiin kasvomaskeihin liittyen. 

– Kirurgisista suu- ja nenäsuojaimista olisi ehdottomasti hyötyä, mutta näitä ei ole riittävästi koko väestön tarpeisiin. Tarvitsisimme jopa 15 miljoonaa tällaista suojainta päivässä, ja olisi hallitukselta täysin vastuutonta tilanteessa, jossa meillä ei tällaisia määriä ole, tällaista suositusta kansalaisille antaa, Marin sanoo.

Päättäjiltä tivataan istunnossa yleistä maskisuositusta. Marin kertoo, ettei hänen tietojensa mukaan yksikään toinen Pohjoismaa suosittele suojaimien käyttöä. Hänen mukaansa kankaisten maskien hyödyistä ja haitoista ei myöskään ole kiistatonta tietoa.

Hallitus pyytää selvitystä kasvomaskien käytön hyötyjen tieteellisestä näytöstä. STM tilaa kasvomaskiselvityksen ja toimeksiannosta tehdään sopimus Summaryx Oy:n kanssa. Selvitys tehdään tieteellisenä kirjallisuuskatsauksena.

14. toukokuuta
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy kertoo tehneensä tutkimusta kangasmaskeista. VTT:n mukaan kangasmaski saattaa suojata muita, mutta ei sen käyttäjää.

15. toukokuuta
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoo Ylen haastattelussa näkemyksistään kasvomaskiasiaan.

– Minulla on käsitys, että tässä liikkuu herkkyyksiä, jotka eivät liity itse epidemian hoitoon, vaan ovat muuten yhteiskunnallisia. Asia voi olla jollain tavalla esimerkiksi politisoitunut. Tässä voi olla näkökulmia, jotka eivät ole vain tieteelliseltä tai tietopohjalta ratkaistavia, Tervahauta vastaa Sannikan haastattelussa.

16. toukokuuta
Tervahauta kommentoi maskilausuntojaan MTV:n Uutisextran lähetyksessä. Hän kertoo kannattavansa maskien käyttöä vasta tilanteessa, jossa epidemiatilanne pahenee.

29. toukokuuta
STM julkaisee valmiin maskiselvityksen. Selvityksen mukaan maskien hyöty on arjessa vähäinen tai olematon.

Katso video: Näin maskiselvityksestä kerrottiin 29.5.

Maskiselvitys valmistui: tuleeko kasvomaskisuositus myös Suomessa? Katso tiedotustilaisuus suorana 28:42

Kesäkuu 2020

01. kesäkuuta
Hallituksen itse asettama tiedepaneeli julkaisee raportin, jonka mukaan kasvomaskeja olisi suositeltavaa käyttää julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä "ehkä tartuntatautitilanteesta alueella riippuen".

03. kesäkuuta
Hallitus linjaa kokonaisarvioon perustuen, että se ei anna suositusta kasvomaskien käytöstä kyseisessä epidemiatilanteessa. Tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) perustelee hallituksen kantaa asiantuntijoiden eriävillä näkemyksillä maskien hyödyistä.

Katso video: Keväisen maskiselvityksen tekijä on kohdannut häirintää ja tehnyt rikosilmoituksen

Heinäkuu 2020

31. heinäkuuta
Suomalainen tutkijaryhmä kertoo pitävänsä kasvomaskien hyötyjä koronaviruksen torjunnassa merkittävinä. Ryhmä on tehnyt analyysin saman aineiston pohjalta, kuin STM:n teettämä selvitys toukokuussa.

Katso myös: Professori Lasse Lehtonen kannustaa 30. heinäkuuta ministeriötä antamaan maskisuosituksen

Professori kannustaa ministeriötä antamaan maskisuosituksen:"Kasvomaskit ovat yksi keino toisen aallon estämiseksi" 9:06

Elokuu 2020

13. elokuuta
THL linjaa, että kasvomaski on yksi keino ehkäistä uusia tartuntoja.

Hallitus tekee periaatepäätöksen, jossa se puoltaa THL:n suositusta kansalaisten kasvomaskien käytöstä. Suomessa ei ennen elokuuta ole annettu virallisia suosituksia kasvomaskien käytöstä. Monissa muissa maissa oli tässä vaiheessa otettu vaikean tautitilanteen vuoksi käyttöön jopa suoranaisia maskipakkoja.

Syyskuu 2020

24. syyskuuta
Kasvomaskisuositusta päivitetään. Tiedotteessa kerrotaan, että ”kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön".

Lokakuu 2020

08. lokakuuta
Pääministeri Sanna Marin kertoo hallituksen kyselytunnilla, että maskisuositusta ei annettu keväällä, koska maskeja ei olisi ollut saatavilla riittävästi. Asiasta syntyy kohu. Somessa esimerkiksi Ylen entinen toimitusjohtaja Mikael Jungner syyttää virkamiehiä valehtelusta.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

09. lokakuuta
Krista Kiuru puolustaa hallituksen kevään maskilinjaa tilanteen epävarmuudella ja sillä, ettei Pohjoismaissa vielä tuolloin ajateltu laajalti, että maskin käyttö olisi tieteellisesti perusteltua.

– Haluan muistuttaa teitä, hyvät edustajat, että sosiaali- ja terveydenhuollossa tehdään asioita tieteelliseen näyttöön perustuen, Kiuru toteaa eduskunnassa.

Kiuru muistuttaa myös, että kesällä Suomessa siirryttiin koronan osalta suvantovaiheeseen. Myös maskien käytön suosittaminen kesähelteillä olisi voinut olla vaikeaa.

Katso, miten ministeri Anna-Kaisa Pekonen vastaa opposition maskikritiikkiin 9. lokakuuta.

Aino-Kaisa Pekonen vastaa opposition maskikritiikkiin 0:54

Kokoomus päättää esittää epäluottamusta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle. Kokoomuksen epäluottamuksen keskiössä on epäselvä maskilinja. Puolue vetoaa myös Tervahaudan esittämään kommenttiin keväällä Ylelle (katso artikkelin kohta 15. toukokuuta).

Sanna Marin kertoo Twitterissä, että Kiurulla on hänen ja hallituksen luottamus.

Katso, miten pääministeri Sanna Marin kommentoi maskiasioita MTV:n Uutisextrassa 10. lokakuuta.

11. lokakuuta
Marin ottaa Twitterissä kantaa maskikohuun. Hän kiistää väitteet valehtelusta ja suomalaisten harhaanjohtamisesta.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

12. lokakuuta
Tervahauta kertoo Ilta-Sanomille, että STM torjui keväällä THL:n suunnitelmat viestiä maskien käyttämisestä.

THL olisi halunnut jakaa yleisölle laajemmin tietoa maskien käytön merkityksestä ja oikeaoppisesta käytöstä. IS:n mukaan STM ei kuitenkaan pitänyt tätä tarpeellisena ja käytännössä esti tiedotuksen.

13. lokakuuta
Tervahauta täsmentää Ilta-Sanomien haastattelussa sanojaan aiemmassa Ylen haastattelussa (katso artikkelin kohta 15. toukokuuta).

Hän kertoo viitanneensa haastattelussa vallitsevaan keskustelukulttuuriin.

– Viittasin siihen, että oli havaittavissa, että maskiasiasta syntyi siihen aikaan aika paljon poliittista keskustelua. Jakolinjat menivät ainakin oppositio–hallitus-akselilla, mutta saattoi tietysti olla, että oli myös puolueiden sisäisiä ja mahdollisesti hallituksen sisäisiä näkökulmia.

Hän kiistää väitteet poliittisesta painostuksesta.

14. lokakuuta
STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila julkaisee kolumnin, jossa hän avaa maskisuosituksen taustoja. Hänen mukaansa hallitus on toiminut systemaattisesti tautitilanteen mukaan ja nojannut asiantuntijatietoon päätöksenteossaan koko koronapandemian ajan.

– Suomi on kaikilla mittareilla arvioituna selviytynyt koronan hoidosta ja hallinnasta toistaiseksi kohtuullisen hyvin.

Krista Kiuru pitää tiedotustilaisuuden maskeihin liittyen.

– Olemme toiminnassamme nojanneet sekä kansalliseen että kansainväliseen asiantuntijatietoon.

Hän kertoo, että asiantuntijatiedon kasvettua tietoja on päivitetty. Krista Kiurun epäluottamusäänestys järjestetään. Kiuru saa eduskunnan luottamuksen.

Pääministeri Sanna Marin ja THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta käyvät keskustelua maskeihin liittyen Twitterissä. Marin kysyy noin puoli kahdeltatoista illalla julkisesti Twitterissä Tervahaudan näkemystä asiaan.

– Käsitykseni on, että @THLorg on asiantuntijaorganisaatio ja THL:n näkemyksen maskisuosituksesta ovat muodostaneet asiasta vastaavat asiantuntijat ja virkamiehet. Tämä kanta on hallitukselle esitelty THL:n kantana. Onko hallitukselle esitelty asia virheellisesti @mapetti?

15. lokakuuta
THL twiittaa maskeihin liittyen torstain vastaisena yönä:

– THL ei keväällä esittänyt virallista maskisuosituksen antamista #yleastudio.

Pääministeri Marin kertoo aamulla pyytäneensä kirjallista selvitystä THL:n keväisestä maskikannasta.

Tervahauta vastaa omassa Twitterissään Marinin eiliseen twiittiin ja kertoo pääministerin olevan oikeassa.

– Pääministeri @MarinSanna on oikeassa siinä, että @THLOrg ei esittänyt keväällä ns. yleisen maskisuosituksen antamista.

Myöhemmin päivällä pääministeri Sanna Marin kertoo saaneensa THL:n pääjohtaja Tervahaudalta vastauksen. Marinin mukaan asia on nyt loppuunkäsitelty.

Lue myös:

    Uusimmat