Hallitusta syytetään jopa valehtelusta maskisuosituksen takia – "Mistähän muusta hallitus ja virkamiehet nyt valehtelevat"

10:07
Katso MTV Uutiset Liven lähetys: Pääministeri Sanna Marin kommentoi tuoreita rajoituksia.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja entinen SDP:n kansanedustaja Mikael Jungner syyttävät Suomen hallitusta ja virkamiehiä valehtelusta kasvomaskeihin liittyen. Maskisuositus nousi puheenaiheeksi eilen eduskunnan kyselytunnilla.

Suomessa annettiin virallinen suositus maskien käytöstä elokuussa. Muualla Euroopassa, esimerkiksi Ranskassa, Saksassa ja Italiassa oli voimassa maskisuositus tai -pakko jo keväällä.

Hallitukselta tivattiin eduskunnan kyselytunnilla eilen, miksi suositusta ei annettu aiemmin. Pääministeri Sanna Marin (sd.) antoi ymmärtää, ettei maskisuositusta olisi voitu antaa, sillä maskeja ei ollut tarpeeksi.

– Jos katsomme kevättä, mitä olisi käynyt, jos olisimme antaneet laajan maskisuosituksen ilman, että maskeja on saatavilla? Marin sanoi.

Marinin retorinen kysymys oli vastaus kokoomuspoliitikko Pauli Kiurun kysymykseen:

– Oliko kyse siitä, että meille kerrottiin, että maskin käyttö ei ole tarpeellista, koska maskeja ei ollut saatavilla?

Marinin vastaus keräsi kirpeitä kommentteja Twitterissä.

Ainakin perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja entinen kansanedustaja sekä Marinin ex-puoluetoveri Mikael Jungner ymmärsivät Marinin vastauksen niin, että hallitus olisi keväällä ottanut kannan maskien hyödyttömyydestä, koska maskeja ei ollut. Molemmat syyttävät hallitusta valehtelusta.

– Pääministeri myöntää hallituksen valehdelleen koko kevään maskien tarpeellisuudesta, koska niitä ei ollut? Jossakin muualla joku eroaisi, meillä business as usual. Uutiskynnys ylittyy yhdessä iltapäivälehdessä, Halla-aho kirjoitti.

– Keväällä kerrottiin että maskeista ei ole hyötyä. Nyt kerrotaan että on niistä hyötyä, keväällä vaan valehdeltiin, kun ei ollut riittävästi maskeja. Aikamoista. Laajamittaista, suunniteltua valehtelua. Mistähän kaikesta muusta hallitus ja virkamiehet ihmisille nyt valehtelevat, Jungner latasi.

Marin itsekin riensi Twitteriin selventämään lausuntoaan. Hänen mukaansa päätös olla antamatta yleistä maskisuositusta perustui asiantuntijanäkemykseen. Marin kommentoi asiaa vastauksena Ilta-Sanomien toimittajan tviitissä.

– Terveysviranomaiset katsoivat keväällä, ettei yleistä suositusta ole syytä antaa. Olemme nojanneet koronatoimissa vahvasti asiantuntijanäkemykseen. Tämän lisäksi olisi ollut käytännön haaste saatavuuden ongelmista johtuen.

Myös THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen osallistui keskusteluun kertomalla, että maskien tarpeen arviointiin vaikutti kolme seikkaa.

– Maskien tarpeen arviointiin myöhäiskevään tilanteessa vaikuttivat paljon 1. WHO:n ja muiden asiantuntijatahojen hitaasti kehittyvä arvio hyödyistä 2. Suomen vähitellen parantuva tilanne ja 3. Silloinen heikko näyttö.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja