Näin ministeri Kiuru vastasi kysymyksiin, miksi THL:n toive kertoa maskeista torpattiin: "Tieto ei puolustanut yleisen laajan maskipäätöksen antamista"

2:57
Krista Kiurulta painava puheenvuoro korona-ajan rasituksesta – "En ole eläessäni ollut vaikeammassa paikassa"

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru järjestää kello 12.45 alkaen tiedotustilaisuuden liittyen maskikohuun. Paikalla on Krista Kiurun lisäksi sekä STM:n ja THL:n virkamiehiä. 

MTV Uutiset seuraa tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä tässä artikkelissa. Voit seurata tiedotustilaisuutta suorana tämän artikkelin videosta.

Maskeihin liittyvä keskustelu on käynyt tällä viikolla kuumana. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi maanantaina Ilta-Sanomissa, että STM oli torjunut THL:n suunnitelmat viestiä maskien käyttämisestä. Laitos olisi halunnut hänen mukaansa kertoa, minkälainen merkitys maskeilla on toisten suojaamisen kannalta ja missä tilanteissa maskia olisi hyödyllisintä käyttää.

Eduskunta äänestää tänään Kiurun luottamuksesta. Oppositiopuolue kokoomus on esittänyt Kiurulle epäluottamuslausetta koronakriisin hoidosta ja poukkoilleesta maskilinjasta.

Kokoomuksen kansanedustajat ovat epäilleet, että keväällä tehty selvitys maskeista oli poliittisesti ohjattu ja sillä pyrittiin johtamaan suomalaisia harhaan.

Katso koko tiedotustilaisuus tästä:

41:16

13.33: Tiedotustilaisuus päättyi. 

13.25: -Elämässäni en ole koskaan ollut pahemmassa paikassa, Kiuru sanoi.

Hän jatkoi, että isossa kuvassa on varmasti tapahtunut virheitä niin yksittäisillä toimijoilla että laajassa kuvassa. Hän kuitenkin korosti, että tautitilanne on nyt sellainen, että se voisi olla paljon pahempikin.

13.20: Toimittaja kysyi, miksi THL:n infograafeja ei esitelty julkisuuteen.

-Jos THL olisi pannut infograafit esille, se olisi näyttänyt siltä, että annamme maskisuosituksen. Ja sitä emme olleet sillä hetkellä antaneet, Kumpulainen sanoo.

13.10: Kiuru sanoo, että viestintää täytyy tehostaa.

-Suositus ja maskien turvallinen käyttö ovat kaksi eri asiaa.

Hän kertaa, millaisia päätöksiä missäkin vaiheessa keväällä oli tehty, mitä maskeista oli päätetty ja millä perusteella.

-3.6. myös WHO:n kanta oli se, että oireettomien maskinkäytöstä ei näyttänyt olleen tietoa. Siksi tultiin siihen lopputulokseen, että maskin käyttöä ei annettu suosituksena, mutta sanottiin, että niitä voisi käyttää ja toivottiin, että niitä käytettäisiin siellä, missä on paljon ihmisiä esimerkiksi joukkoliikenteessä.

-Virallinen linja ja asiantuntijoilta saatu tieto nojasi siihen, että se ei puolustanut yleisen laajan maskipäätöksen antamista.

13.08: Kumpulainen sanoo, että hän ei näe, että kukaan olisi kieltänyt kertomasta maskisuosituksesta.

-Meillä on paljon sellaista vuorovaikutusta, joka on keskustelua ja josta tulee joku lopputulos, eikä sitä kirjata... Ei se ole kieltämistä.

-Tämä ei ole asia, josta päätettäisiin.

13.05: Kumpulaisen mukaan keväällä oli tärkeää antaa kansalaisille ohjeita, mutta ei haluttu antaa suositusta maskin käyttämisestä. THL:n viestintä olisi näyttänyt suositukselta.

12.57: Tuija Kumpulainen kertasi maskeihin liittyvä päätöksen keväästä tähän päivään. Hänen mukaansa maskia on koko ajan pidetty keinovalikoimassa, mutta sitä ei pidetty keväällä niin tärkeänä. Hän sanoo, että maskien turvallisesta käytöstä ohjeistettiin kuitenkin jo keväällä.

-Elokuussa tilanne muuttui ja siksi maskisuositus astui voimaan.

12.53: Kiuru piti tärkeänä sitä, että jokainen osapuoli on voinut osallistua maskikeskusteluun.

Hänen mukaansa hallitus on koko ajan nojannut päätöksissään sen hetkiseen tautitilanteeseen ja asiantuntijatietoon.

-Toiminnassa olemme nojanneet sekä kansalliseen että kansainväliseen asiantuntijatietoon, jota on tarjonnut THL, WHO ja STM ja sen hallinta-alalla tosi monipuolinen asiantuntijajoukko.

12.52: Tilaisuus alkaa hieman myöhässä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja